Hrvatski prijevod novih zaziva u Lauretanskim litanijama i Litanijama sv. Josipa

3.12.2021.


Izvor: Pixabay
 
Papa Franjo odlučio je da se u Lauretanske litanije i u Litanije sv. Josipa dodaju novi zazivi. O novim zazivima u Lauretanskim litanijama biskupske konferencije obavijestio je prigodnim pismom prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah 20. lipnja 2020. Riječ je o tri nova zaziva: Majko milosrđa, Majko nade i Okrjepo selilaca.

O novim zazivima u Litanijama sv. Josipa kardinal Sarah je obavijestio biskupske konferencije pismom od 1. svibnja 2021. U spomenute litanije papa Franjo je uvrstio sedam novih zaziva: Čuvaru Otkupiteljev, Slugo Kristov, Služitelju spasenja, Potporo u teškoćama, Zaštitniče prognanih, Zaštitniče potlačenih i Zaštitniče siromašnih.

Nakon što je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) potvrdila hrvatski prijevod novih zaziva u Lauretanskim litanijama i u Litanijama sv. Josipa na svojem 63. plenarnom zasjedanju održanom od 19. do 21. listopada 2021. u Zagrebu, u nastavku donosimo tekst Lauretanskih i litanija sv. Josipa s umetnutim novim zazivima.
 

Lauretanske litanije
Litanije sv. Josipa 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr