Blažena Djevica Marija tijekom liturgijske godine: Pomoćnica kršćana

23.5.2022.

24. svibnja

Blažena Djevica Marija, Pomoćnica kršćana

neobvezatni spomendan
 

Povijesni razvoj

Crkva često svjedoči o jakoj pomoći Presvete Bogorodice, a osobito u trenucima progona što su ih potakli neprijatelji kršćanske vjere. Stoga je već od prvih stoljeća kršćanske ere nastao običaj da se u navalama progona Blažena Djevica naziva naslovom „Pomoćnica kršćana“. Kada je papa Pio VII. (+1823.) silom oružja istjeran s Petrove stolice, bio držan pod stražom, a cijela je Crkva za njega po Blaženoj Djevici izlijevala žarke molitve, iznenada se dogodilo da je papa bio oslobođen i doveden u Rim te je 24. svibnja 1814. vraćen na papinsko prijestolje. Zato je papa Pio VII. u čast Djevici Mariji, „Pomoćnici kršćana“, proglasio blagdan koji će se u Rimu trajno slaviti na dan 24. svibnja, godišnjicu njegova sretnog povratka u Rim. Taj blagdan slavi se u mnogim krajevnim Crkvama i redovničkim ustanovama, posebno u Družbi svetog Franje Saleškog, koju je osnovao sveti Ivan Bosco (+1888.) (usp. Zbirka Misa o Blaženoj Djevici Mariji, 143).


Likovni prikaz

Počeci ikonografskih prikaza Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana, sežu u 17. stoljeće (Italija, Njemačka). Blažena Djevica prikazana je s krunom na glavi, zaogrnuta plaštem; u jednoj ruci drži žezlo, a u drugoj pridržava dijete Isusa koji u jednoj ruci drži globus nadsvođen križem, a drugom rukom blagoslivlja. Gradeći novu crkvu u Torinu, posvećenu Mariji, Pomoćnici kršćana, sv. Ivan Bosco naručio je 1865. od slikara Tommasa Lorenzonea da izradi i njezinu sliku koja je već tada bila poznata u okolici Torina. Slika je, s obzirom na svoju veličinu, dovršena tri godine kasnije. Tako je, slijedeći već od prije poznate likovne prikaze, slikar Lorenzone prikazao Blaženu Djevicu s djetetom Isusom kako stoje na oblaku, okruženih anđelima, apostolima i evanđelistima. Iznad njih nalazi se prikaz Duha Svetoga u liku goluba, a ispod prikaz torinske bazilike. Slika se vrlo brzo proširila Piemontom, a brojne sličice s tim likom i molitvom na poleđini dijelio je i sam don Bosco.

Liturgijsko slavlje

Uvod
Gospodin je kršćanskom narodu darovao Blaženu Djevicu Mariju kao majku i pomoćnicu kako bi njezinom zaštitom sigurno koračao kroz oluje svijeta i tako radosno stigao u nebeski grad. Kao što je nekoć pritekla u pomoć učenicima koji su sudjelovali na svadbenoj gozbi, i danas Blažena Djevica i hrani vjeru i pritječe u pomoć u svim našim potrebama.

Molitva vjernika
Boga Oca svemogućega hvalom velikom uzveličajmo, jer je on htio da Mariju, majku Sina njegova, sva pokoljenja slave i ponizno ga zamolimo:

R. Nek milosti puna nas zagovara.

- Mariju si majkom milosrđa i dobrote učinio: daj svima koji se nalaze u opasnostima da osjete njezinu majčinsku ljubav.

- Htio si da Marija bude majkom u domu Isusovu i Josipovu: njezinim zagovorom daj da sve majke u obiteljima promiču ljubav i svetost.

- Mariju si podno križa ojačao a o uskrsnuću svoga Sina radošću ispunio: nevoljnike utješi i vazda im nadu učvršćuj.

- Marija je tvojoj riječi bila poslušna i tvojom je snagom bila vjerna službenica tvoja: njezinim zagovorom i nas učini slugama i učenicima svoga Sina.

- Mariju si na nebu okrunio za kraljicu: daj da se pokojni u kraljevstvu tvome zauvijek raduju sa svetima tvojim.

Gospodine, častimo slavni spomen-dan presvete Djevice Marije Pomoćnice; podaj, molimo, po njezinu zagovoru da i mi zavrijedimo primiti od punine tvoje milosti. Po Kristu Gospodinu našem.

[Božanski časoslov II, 1393.]

Otpust
Pomažući i ljubeći jedni druge, idite u miru.

vlč. Tomislav Hačko

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr