HR

Pastoral

Zaručnički tečajevi u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Zaručnički tečaj je prije svega »Crkvena priprava na crkveni brak«, namijenjena onima koji su članovi Crkve, dakle vjernici. Zaručnički tečajevi se u Zagrebačkoj nadbiskupiji održavaju kao oblik bliže i neposredne priprave zaručnika koji žele sklopiti sakramenat kršćanske ženidbe (katolički brak). Mnogi stručni volonteri ulažu svoje vrijeme, znanje i ljubav kako bi pomogli mladim ljudima koji započinju zajednički život. Stoga u toj pripravi sudjeluju stručnjaci koji o bračnoj i obiteljskoj tematici govore u ime Crkve, u skladu s crkvenim naukom i na temelju svojeg osobnog kršćanskog, vjerničkog iskustva. Crkva je jedina institucija u hrvatskom društvu koja sustavno priprema ljude za brak i zajednički život.

 

Raspored zaručničkih tečajeva

ZARUČNIČKI TEČAJEVI PREMA DATUMIMA
ZARUČNIČKI TEČAJEVI U GRADU ZAGREBU I OKOLICI
ZARUČNIČKI TEČAJEVI NA KARLOVAČKOM PODRUČJU
ZARUČNIČKI TEČAJEVI U HRVATSKOM ZAGORJU

 

Prijava na zaručnički tečaj

Prijave na zaručnički tečaj vrše se kod župnika župe u kojoj se održava tečaj na kojem planirate sudjelovati. Prijavite se e-mailom ili telefonom kako je naznačeno uz svaku pojedinu župu!

Kod prijave potrebno je navesti: ime i prezime zaručnice i zaručnika, kontakt telefon te e-mail adresu, kao i odabrani termin tečaja. Za više informacija i sve upite zaručnici se trebaju obratiti Uredu za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

Ured za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije

Kaptol 31, 10000 Zagreb
tel: 01/2100 245
e-pošta: obitelj@zg-nadbiskupija.hr


Zaručnici mogu birati zaručnički tečaj po mjestu gdje će tečaj pohađati i po datumu (mjesec) kada će na njemu sudjelovati. Svaka župa u kojoj se održava tečaj ima određenu kvotu koliko zaručničkih parova može primiti. Ako je kvota već popunjena potrebno je tražiti drugi termin i/ili mjesto.
 
Kako izgledaju tečajevi?

Zaručnike se poučava kroz jedno razdoblje (obično kroz četiri do pet susreta, u večernjim satima ili vikendima) o teološkim, antropološkim, psihološkim, pedagoškim, pravnim i medicinskim temama i pitanjima vezanima uz brak i obitelj.
 
Tečajeve vode stručnjaci iz ovih područja (svećenik, psiholog, liječnik, podučavatelji za prirodno planiranje obitelji). O ljepoti i izazovima katoličkog bračnog života svjedoči bračni par.
 

Što se nauči na tečajevima?

Zaručnici će naučiti o:
 • Božjem i Crkvenom naumu o braku i obitelji, napose o ženidbi kao trajnom sakramentu;
 • liturgijskoj pripravi za sâm čin ženidbe (znakovi: prsten, križ, pružanje ruku, blagoslov i sadržaji: značenje saveza, euharistije, pomirenja, bračne duhovnosti, molitve);
 • pravnom pogledu na Crkvenu ženidbu;
 • ljubavi, kao bitnoj odrednici života (proces sazrijevanja ljubavi, oznake zrele ljubavi);
 • muško-ženskim različitostima i komplementarnostima;
 • dostojanstvu žene, muškarca i djeteta (obitelj);
 • otvorenosti životu (djeca) i prirodnom planiranju obitelji (bračna spolnost bez kontracepcije);
 • Crkvenoj i društvenoj dimenziji braka i obitelji;
 • iskustvu i svjedočanstvu bračnog para.
   

Kada pohađati tečaj?

Preporuča se da zaručnici pohađaju zaručnički tečaj nekoliko mjeseci prije vjenčanja.
Ispišite stranicu: