HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.04.2023.

Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje na Nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega euharistijsko slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u koncelebraciji s kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Stjepanom Kožulom, mons. Stjepanom Večkovićem, mons. Ivanom Miklenićem, mons. Ivanom Hrenom i mons. Zlatkom Korenom; biskupskim vikarom i kancelarom Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Markom Kovačem; rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željkom Faltakom; odgojiteljima u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Josipom Đurinom i vlč. Tonijem Potrebićem i nadbiskupskim tajnikom vlč. Petrom Belinom.


Na početku misnoga slavlja kardinal Bozanić pozdravio je sve okupljene rekavši kako smo danas ovdje "da slavimo euharistiju jer je Isus Uskrsli živ i prisutan među nama."



Tumačeći evanđelje kardinal Bozanić istaknuo je kako je Marija Magdalena prva koja je susrela Isusa, koja još za mraka dolazi na grob. Radi se o ženi "kojoj je Isus vratio uništeni identitet i nagrđenu ljepotu, ženi koja u grobu nije našla tijela ljubljenog Učitelja. I iz nje progovara tuga", kazao je Kardinal i dodao kako njezinu tugu, nakon što je Uskrsli Krist zazove imenom, zamjenjuje iznenađenje i oduševljenje koje prerasta u poslanje: "Ona naviješta Gospodina kojega je nekoć izgubila, a sada opet našla, Učitelja koji je zove po imenu. Marija Magdalena u suzama traži mrtvo tijelo Isusovo, ali ga ne nalazi. Traži ondje gdje ga više nama. Marija je, dragi vjernici, svatko od nas, posebno kad nam je teško, kad smo pritisnuti raznim neprilikama, kada ne vidimo izlaz iz trenutačnih životnih okolnosti, kada smo malodušni, obeshrabreni, bez nade, kada nam suze naviru te ne vidimo kako nadvladati tjeskobe koje možda dovode do ruba očaja."



"Kristovim uskrsnućem naš odnos s Bogom Stvoriteljem i Gospodinom preobražava se u sinovski odnos, odnos svojstven Sinu Božjem, Isusu. Tako utješena, ohrabrena i obasjana novim iskustvom Marija Magdalena hrli navijestiti učenicima uskrsnu radosnu vijest", kazao je Kardinal.



Naglasio je kako se Isusovim uskrsnućem mijenja stanje čovjeka i svijeta. Postalo je jasno "da je Isus netko kome možemo apsolutno vjerovati. Možemo vjerovati ne samo Njegovim riječima i porukama nego Njemu i u Njega. I to zbog toga što Uskrsli ne pripada prošlosti, nego je On vječna sadašnjost. On je danas, sada i ovdje prisutan i živ", istaknuo je Kardinal i dodao kako je uskrsnuće najodlučniji skok "u potpuno novi poredak koji se tiče nas i svekolike povijesti. Isus koji je umro isti je koji je i uskrsnuo. Isus sada živi novim životom kojemu više ne prijeti smrt. Započeta je nova stvarnost, novi oblik života, nova dimenzija stvaranja. Uskrs je blagdan novoga stvaranja što važi ne samo za Isusa nego i za nas. Uskrs je početak novoga svijeta, oslobođenoga ropstva grijeha i smrti. Uskrs je pobjeda života nad smrću. Uskrs je izlazak, čovjekov prijelaz iz ropstva grijeha i zla u slobodu ljubavi i dobra."



Kardinal Bozanić poručio je kako s Uskrslim započinje "velika povijesna bitka između života i smrti, između nade i očaja, između popuštanja pred najgorim i borbe za najbolje - bitka koja neće posustati do konačnog poraza svih sila mržnje i razaranja. Mi kršćani vjerujemo i vjerom osjećamo da je Isus uskrsnuo od mrtvih, da je živ, da je među nama, da je prisutan u povijesti, da je izvor novog života, prvina našeg sudjelovanja u božanskoj naravi i prema tome jamac ljudskoga dostojanstva u svakoj prilici te siguran oslonac protiv svih manifestacija zla."



Homiliju je kardinal Bozanić zaključio riječima: "Ako ne prihvatimo Božju ponudu da iz grijeha i umiranja prijeđemo u milost i život, ako ne prijeđemo u Bogu koji je neprolazan, koji ostaje, prijeći ćemo i proći sa svijetom koji je prolazan. Uskrs je prijelaz koji ne prolazi. Uskrsli je u našem životu uvijek prisutan kad ponavljamo Isusove geste, riječi, djela - svaki put kad živimo evanđeoske stavove. Uskrsli je prisutan u ovoj euharistiji, u našim je srcima koja ispunja snaga njegova Duha. Naša svakodnevica u svojoj skromnosti i u svojoj beznačajnosti već ima znakove uskrsnuća."



Na kraju misnog slavlja kardinal Bozanić poručio je kako u ovom Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca "željno čekamo dan kad ćemo moći ući u Prvostolnicu. O, kad bi to bilo za polnoćku ove godine!" Pozdravio je predstavnike vlasti, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i zastupnike te predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministre u Vladi, kazavši kako "ovim činom daju poštovanje vjernicima koji čine veliku većinu građana Hrvatske."



Liturgijsko pjevanje predvodili su Koralisti zagrebačke katedrale, pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: