Završen 63. Teološko-pastoralni tjedan

Ovogodišnji TPT održao se u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu od 24. do 26. siječnja na temu Crkva u službi otpornosti pojedinaca i zajednica: prilike, vizije, otpori. „U svemu pritisnuti, ali ne pritiješnjeni; dvoumeći, ali ne zdvajajući (2 Kor 4, 8).“

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije o kumovima

Ulaskom u razdoblje u kojem se u većem broju slave sakramenti krštenja i potvrde, povećava se i broj pitanja vezanih uz propisane uvjete o obavljanju službe kuma.

O kumovima u Zakoniku kanonskoga prava i Katekizmu Katoličke Crkve
Pismo biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine roditeljima krizmanika

Objavljene izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Stupaju na snagu na svetkovinu Rođenja Gospodnjega, na Božić, 25. prosinca 2022. godine, a budući da obvezuju sve članove Božjega naroda u Zagrebačkoj nadbiskupiji, tekst izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije objavljen je na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije, a može se vidjeti OVDJE.  

Godišnja euharistijska klanjanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji (V)

Ususret 250. obljetnici uvođenja svakodnevnih euharistijskih klanjanja u župama Zagrebačke nadbiskupije i o 110. obljetnici obnove ove pobožnosti, donosimo povijesni pregled godišnjih župnih euharistijskih klanjanja na području Zagrebačke nadbiskupije od 1773. do danas.

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca nalazi se na Kaptolu 28 i služit će kao privremeni prostor za liturgijska slavlja budući da je Zagrebačka katedrala zatvorena zbog štete nastale u potresima 2020. godine.

Raspored misa i ispovijedanja dostupan je na poveznici.
"Bez obzira u kakvim se teškoćama nalazili i koliko dugo one trajale, ne prestajemo upućivati molitve Bogu po zagovoru dragoga nam svjedoka vjere blaženog Alojzija, koji je živio od pouzdanja u Božju volju i slijedio Njegove putove." #kardinalBozanić

Aktualnosti

Novi projekt Caritasa Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku

U suradnji sa Školom brzog čitanja i mudrog učenja.

Završen 63. Teološko-pastoralni tjedan

Protekla tri dana održavao u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

Predstavljena monografija o Župi sv. Petra i Pavla u Kašini

Autor monografije je arhiđakon remetsko-sesvetski mons. dr. Stjepan Kožul.

Proslava župne svetkovine Obraćenja sv. Pavla apostola u Retkovcu

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je prof. dr. Franjo Vidović, OFM.

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Pročelje Zagrebačke prvostolnice bez skela otkriva ljepotu svetosti

Ovih dana zbog radova na obnovi pogled na prednji dio Katedrale ne zaklanjaju skele.

Za obnovu crkve u Bukevju osigurano 8 milijuna kuna

Crkva je u petrinjskom potresu 2020. doživjela značajna oštećenja i od tada se u njoj ne okupljaju vjernici.

Liturgijski pastoral

Priprava i zahvala za Misu

Vjera i teološka mudrost sv. Tome Akvinskog dolaze do izražaja i u njegovim molitvama koje Crkva predlaže moliti kao pripravu i zahvalu za Misu.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije o kumovima

Izjave i odluke Druge sinode stupile su na snagu 25. prosinca 2022. godine.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Objavljene izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Stupaju na snagu na svetkovinu Rođenja Gospodnjega, na Božić, 25. prosinca 2022. godine.

Riječ Svetog Oca

25.1.2023.

Isus – učitelj navještaja

Prošle smo srijede razmišljali o Isusu kao uzoru naviještanja, o njegovom pastirskom srcu koje je uvijek usmjereno prema drugima. Danas ga gledamo kao učitelja navještaja. Neka nas u tome vodi zgoda u kojoj On propovijeda u sinagogi svog sela, Nazareta. Isus čita odlomak iz proroka Izaije (usp. 61, 1-2), a zatim sve iznenađuje vrlo kratkom „propovijedi“, od jedne jedine rečenice, od samo jedne rečenice. On kaže: „Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima“ (Lk 4, 21). To je bila Isusova propovijed: „Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima“. To znači da je za Isusa u tom prorokovu tekst sadržana bît onoga što On želi reći o sebi. Svaki put, dakle, kad govorimo o Isusu, trebamo ponoviti taj njegov prvi navještaj. Pogledajmo dakle od čega se sastoji taj prvi navještaj. Možemo prepoznati pet bitnih elemenata.

Riječ Nadbiskupa

12.1.2023.

Kardinalova homilija na misi zadušnici za papu emeritusa Benedikta XVI.

Vrijeme u kojemu živimo nije naklono ulaženju i putovanju u takvu širinu i dubinu kakva nam je ostala nakon smrti Benedikta XVI. No, sigurni smo da će ta baština Crkvi još dugo biti dragocjena riznica s pozivom da je razmatramo u novim okolnostima.

U ocjenama koje su iznošene ostaju raznolika motrišta i polazišta. Ona pokazuju kolikim je ljudima i skupinama papa Benedikt XVI. bio i ostao sugovornik i suputnik; od nekih doživljavan kao nadahnuće i pokretačka snaga, a od nekih kao zaprjeka i protivnik.
 
Mi, hrvatski vjernici, a napose naša Crkva zagrebačka, nosimo ga u dragome spomenu. Milosna je i čudesna ta isprepletenost njegovih služba i blizine s hrvatskim biskupima, prezbiterima i s vjerničkim pukom.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel: 01/ 4894 878
Mobitel: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr