HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.07.2023.

Župno proštenje u Svetištu Majke Božje Vinagorske

U Svetištu Majke Božje Vinagorske u nedjelju, 2. srpnja, svečano je proslavljen župni blagdan, Pohod Blažene Djevice Marije Elizabeti, koji župljani istoimene župe slave prema starom kalendaru, prve nedjelje u srpnju. Svečano euharistijsko slavlje na otvorenom, u cinktoru barokne crkve, predslavio je vlč. Ivan Vučak, župnik Župe Presvetoga Trojstva u Krašiću. Na misnom slavlju koncelebrirali su domaći sin vlč. Dragutin Bosnar, župnik Župe Uznesenja BDM u Oroslavju, fra Franjo Jurinec, župni vikar u Župi Navještenja BDM u Klanjcu, umirovljeni svećenik vlč. Milan Juranić i domaći župnik vlč. Dragutin Gereci.



“U one dane usta Marija i pohiti u gorje”. Koji su to dani? Evanđelje nas time podsjeća na temelj, na početak naše kršćanske vjere, a to je dan utjelovljenja Gospodina našega Isusa Krista, kada je Bog odlučio postati čovjekom. “U punini vremena odasla Bog Sina svoga.” Sve što vidimo oko nas, i crkve, i cinktore i naše kapele, i bogoslužja, i križeve, sve je nastalo na tajni utjelovljenja. Jer tu je početak katoličanstva. Bog koji je došao biti Emanuel, koji je došao biti s nama, koji je došao biti s nama u svemu jednak, osim u grijehu", rekao je vlč. Vučak, pa se osvrnuo na značenje riječi “pohiti”.



"U svemu što se u kršćanstvu dogodilo, naglašena je brzina. Nema stajanja. Nema razmišljanja. Arkanđeo Gabrijel Mariji je rekao da je i njezina rođakinja Elizabeta, nerotkinjom prozvana, u šestom mjesecu trudnoće. Mariji je bilo sve jasno. Bogu ništa nije nemoguće. Imam li ja tu vjeru? I zato kaže Marija: “Ako je moja rođakinja u šestom mjesecu trudnoće, onda sam dužna otići joj pomoći.” Blažena Djevica Marija znala je tko je i što na prvome mjestu. I zato “pohiti u gorje, u grad Judin”. Jesam li ja danas ta Marija? Jesam li danas, kada sam se probudio, zahvalio Bogu na ovom prekrasnom danu, na ovoj nedjelji, i pohitio u svoju Vinagoru? Jer to moje ‘gorje’ je moja crkva, moja župa, moja obitelj… Jesam li krenuo u dan s namjerom da živim Evanđelje?", istaknuo je vlč. Vučak.



Treću godinu zaredom, na župno proštenje hodočastili su članice i članovi Molitvenog vijenca Kraljice obitelji, oko stotinu hodočasnika. Svi su oni, zajedno s domaćim vjernicima i hodočasnicima iz susjednih župa na kraju svete mise tradicionalno obišli oltar Majke Božje Vinagorske.

Proslavu su svojim pucnjevima uveličali članovi Kuburaškog društva “Vinagorska kubura”, kao i Vinagorska limena glazba te članice i članovi DVD-a Vinagora.

Okrjepu za hodočasnike i sve okupljene vjernike pripremile su članice Društva sv. Elizabete, pa se izvanjska proslava nastavila po završetku svete mise.  



Jelena Jazbec,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: