HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.02.2017.

Župno klanjanje na Vivodini



Dana 27. veljače 2017. svetu misu u Župi svetog Lovre predvodio je vlč. mr. sc. Borna Puškarić.
 
Drugi najveći župni blagdan Župe svetog Lovre u Vivodini, župno klanjanje, proslavili smo radosno s predvoditeljem misnog slavlja pročelnikom Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, velečasnim Bornom Puškarićem.
 
Kada zauzimamo stav klečanja pred nekim, to onda znači da mu iskazujemo poštovanje, to je znak podvrgavanja pod nečiji autoritet. To može biti Bog, ali i kakav idol, osoba, stvar, ideja..., započeo je svoju homiliju velečasni Puškarić te nastavio da je i židovski narod iskazao Bogu čast i slavu, kako čitamo u Knjizi izlaska, ali je onda ubrzo napravio zlatno tele i počeo se njemu klanjati.

Dalje je velečasni naglasio da čovjek svjesno odabire kome će se klanjati, pred kim će kleknuti te ako odabere kakav idol, stvar, vezu, ljepotu, novac ili bilo što drugo, ostat će razočaran, jer će ga svi ti lažni idoli iznevjeriti, a to je i stalna đavolja briga da stavlja pred čovjeka stvari od kojih će postati ovisan.

Ali ako čovjek odabere Boga, to je onda siguran oslonac, jer Bog nije nikada nikoga iznevjerio, jer je on pravi Bog. Posvijestio nam je dalje da mi Bogu tako malo dajemo ili skoro ništa, a Bog nama daje neusporedivo mnogo te nam svima župno klečanje treba biti kratkom duhovnom obnovom u kojoj trebamo reći Isusu da vjerujemo u njega, jer on jedini daje život, sigurnost, oslonac, bez njega ne možemo ništa.

Na kraju nas je sve skupa pozvao da sada u nadolazećem vremenu korizme razmislimo, svatko za sebe, tko su naši vlastiti idoli.
 
Na završetku svete mise domaći župnik, Andrija Markač, srdačno se zahvalio predvoditelju misnog slavlja, subraći svećenicima koji su koncelebrirali te svećeniku koji je ispovijedao, učiteljicama koje su prihvatile poziv i sa školskom djecom nazočile svetoj misi, voditeljici župnog zbora Aniti Grijak Obradović kao i brojnim vjernicima koji su ozbiljno shvatili župno klanjanje.


Sanja Benković-Marković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: