HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.06.2021.

Župnik Župe BDM Žalosne – Špansko vlč. Mato Matić krstio sedmo dijete obitelji Marendić



U subotu, 19. lipnja 2021. godine, na svetoj misi u Župi BDM Žalosne - Špansko bilo je posebno radosno jer su župljani prisustvovali krštenju sedmog djeteta Martine i Marina Marka Marendića, malog Martina Noe.

Rođenje djeteta uvijek je posebna radost za obitelj, a tako i za župnu zajednicu, pa je molitva i pjesma župljana radosno popratila ulazak Martina Noe u veliku Božju obitelj. Na početku misnog slavlja, župnik Mato Matić obratio se roditeljima prenoseći im pozdrave našeg nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, uz njegove čestitke na prihvaćanju Božjeg dara, sedmog djeteta Martina Noe.



"I ja se kao župnik pridružujem čestitkama našeg kardinala i zahvaljujem NDS-u što me imenovao da u ime kardinala i biskupa  krstim vaše dijete", poručio je župnik Matić. Zatim je vlč. Matić govorio roditeljima i kumovima djeteta o tome koliko je važno biti otvoren prema novom životu te kolika je važnost krštenja i zašto želimo krstiti dijete. "Sakrament krštenja dao nam je Isus Krist da nas po njemu posveti i uključi u svoju Crkvu. Rekao je: «Idite i učinite mojim učenicima sve narode! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!» (Mt 28, 19)."



"Krštenje je temelj kršćanskog života. Bez njega nije moguće primiti ostale sakramente. Po krštenju smo oslobođeni istočnoga grijeha, nanovo smo rođeni kao djeca Božja te postajemo članovi Crkve katoličke – kršćani. Vi kao dobri roditelji želite vašem djetetu dati sve najbolje što možete i što će mu u životu koristiti. Sve što je za dobro djeteta vi mu dajete, makar ono toga nije svjesno. Kao kršćanski vjernici znadete za Isusa Krista, za njegov život i nauk, za njegovu muku, smrt, za njegovu bezgraničnu ljubav prema svima; znadete za njegovu Crkvu, za smisao ljudskog života koji je usmjeren prema sretnoj vječnosti, znadete za zapovijedi, poznajete sakramente kojima se posveću­jemo."



"Vi ćete ga naučiti kako se prekrižiti, vi ćete ga naučiti molitvu Oče naš, vi ćete ga nedjeljom i blagdanima voditi u crkvu na svete mise", zaključio je župnik Matić svoju poruku roditeljima.

Uz čestitke roditeljima, kumovima i cijeloj obitelji, uz neizostavno slikanje za uspomenu i podsjetnik malom novokršteniku na njegov krsni dan, župnik je roditeljima uručio i prigodne darove Zagrebačke nadbiskupije.


Tekst: Blaženka Kadija
Fotografije: Miroslav Kadija
 
Ispišite stranicu: