HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.06.2023.

Župljani Župe sv. Barbare iz Ruda hodočastili u Gerersdorf

Župljani Župe sv. Barbare iz Ruda hodočastili su u nedjelju 11. lipnja u austrijsku Župu sv. Martina, biskupa u Gerersdorf kod Güssinga (Geresdorf bei Güssing). Naime, tamo svoju župničku službu vrši vlč. Josip Banfić, brat rudarskoga župnika vlč. Darka Banfića.



Gerersdorf se nalazi 77 km istočno od Graza. Postanak župe nije moguće povijesno dokazati, a vjerojatno je postojala prije velikih vjerskih nemira u 16. stoljeću. Uprovao ratovi, razaranja, pljačke i požari uzrok su što o drevnoj župi nema pisanih tragova. Nakon kanonske vizitacije 1754. godine, crkva sv. Martina filijalna je crkva obližnje župe Kukmirn, a samostalna župa postaje 1789. godine. Gradnja današnje crkve i župne kuće započela je 1810. godine, a temeljito je obnovljena 90 – ih godina prošlog stoljeća.

Euharstijsko slavlje predvodio je vlč. Josip Banfić u zajedništvu s bratom vlč. Darkom Banfićem. Posebnu ljepotu ovom slavlju dalo je zajedništvo u različitosti dvaju naroda i jezika. Tako su, tijekom službe riječi, čitanja pročitana na njemačkom jeziku, psalam je otpjevan na hrvatskom , evanđelje je naviješteno na oba jezika, kao i propovijed. Također, okupljeni vjernici izmolili su molitvu Oče naš na oba jezika.



Liturgijsko slavlje pjesmom su animirali domaći župni zbor te zbor mladih “Zvuci vjere” iz Ruda.

Lovorka Grbac
Ispišite stranicu: