HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.02.2023.

Župe bl. Alojzija Stepinca (2/4): Duga Resa

Uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca kojeg slavimo 10. veljače, donosimo reportaže iz župa posvećenih našem Blaženiku. U Zagrebačkoj nadbiskupiji one se nalaze u Bestovju-Novakima-Rakitju, Velikoj Gorici, na Trnjanskoj Savici u Zagrebu i u Dugoj Resi.


 

Župa bl. Alojzija Stepinca, Duga Resa

Župa blaženog Alojzija Stepinca u Dugoj Resi osnovana je 31. kolovoza 2008. godine odlukom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Nastala je odvajanjem od drevne Župe sv. Petra apostola u Svetom Petru Mrežničkom, koja se nalazi na periferiji grada Duge Rese, a postoji od 1334. godine. Župnik vlč. Željko Nestić kaže kako je Župa bl. Alojzija Stepinca s jedne strane mlada, jer postoji tek 15 godina, "a s druge i stara jer vuče korijenje i tradiciju iz Župe sv. Petra."



Prvim upraviteljem Župe imenovan je vlč. Zoran Grgić, a proglašenje Župe i uvođenje prvog upravitelja u službu predvodio je pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u zajedništvu sa svećenicima Dugoreško-mrežničkog dekanata. Biskup Šaško tada je u homiliji pozvao vjernike na iskrenu suradnju, molitvu, brigu i zajedništvo unatoč možda različitog razmišljanja te dodao: "Ova će župa biti polje jedne vjerničke duše i jednoga srca, gdje se oblikuje kršćanski život, gdje se uči Kristov nauk, živi istina, provodi ljubav po dobrim djelima. Ne dopustite se razjediniti; ne dopustite da prevladaju interesi i nepovjerenje pod utjecajem onih koji ne vole Crkvu, nego u jedinstvu i poštovanju budite otvoreni za suradnju i za dobro svakoga čovjeka."

Titular Župe slavi se 3. listopada, na obljetnicu proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim u Mariji Bistrici. Prvu proslavu župnog blagdana predvodio je ondašnji dekan Dugoreško-mrežničkog dekanata preč. Milan Pavlek, a iste je godine organizirano i zahvalno župno hodočašće u Rim.



Proslava Tijelova 2022., Foto: Župa bl. Alojzija Stepinca, Duga Resa

Stepinac posvetio kapelu koja se koristi kao župna crkva 

Kao privremena župna crkva određena je kapela sv. Antuna Padovanskog u Dugoj Resi. Na njenom mjestu prije se nalazila stara drvena kapela, koja je 1930-ih godina srušena. Dugorešani su potom odlučili sagraditi novu, veću zidanu kapelu.

Kamen temeljac vidljiv je s vanjske strane crkve

Kamen temeljac za kapelu i samo gradilište blagoslovio je 17. lipnja 1934. godine zagrebački nadbiskup Antun Bauer, a s njim u pratnji bio je Alojzije Stepinac, tada nadbiskup koadjutor. Kao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac posvetio je novoizgrađenu crkvu u Dugoj Resi 25. lipnja 1939. godine, a za zaštitnika je određen sv. Antun Padovanski.



Kapela, koja se nalazi gotovo u središtu Duge Rese, koristi se kao župna crkva, dok Župa ne dobije novu župnu crkvu i pastoralni centar. U travnju 2013. Župi bl. Alojzija Stepinca darovano je zemljište za izgradnju župnog objekta, a trenutno se traga za idejnim rješenjem.

vlč. Željko Nestić

Zbor mladih "Plamen" stariji od same Župe

Prvi upravitelj župe bio je vlč. Zoran Grgić, a nakon njega 2012. godine službu upravitelja preuzeo je vlč. Branko Risek. Vlč. Željko Nestić u kolovozu 2021. godine preuzima službu župnika. "To je bilo vrijeme završetka korone, neke stvari su se pomaknule, neke su izmaknule, utišale se i promijenile. Bio je kraj silnih epidemioloških mjera, pa se otvorio prostor za pastoral. Naglasak je stavljen na redoviti sakramentalni život," ističe župnik i dodaje kako se svakodnevno slavi euharistija i dijeli sakrament pomirenja.

Proslava 15. obljetnice postojanja zbora mladih "Plamen", Foto: Župa bl. Alojzija Stepinca, Duga Resa

Okupljaju se razne zajednice, poput zajednice mladih, unutar koje su se formirali animatori i voditelji mladih. Organiziraju se oratoriji za djecu od 2010. godine. Zbor mladih "Plamen" postoji od početaka župe, točnije osnovan je 2003. godine. Pokrenut je još u Župi sv. Petra na inicijativu tadašnjeg kapelana vlč. Duje Kurtovića, a nastavio je djelovati i u novoj župi. Uz zbor mladih, djeluje i mješoviti župni zbor te dječji zbor "Zrakice milosrdnog Isusa". Nedjeljom se slave tri mise i na svakoj pjeva jedan od zborova.

Postoji obiteljska zajednica koju okuplja roditelje na molitvu i zajedničko razmatranje Božje Riječi, dok djeca paralelno imaju svoj program s animatorima. Osnovana je i muška zajednica koja okuplja muževe katolike svakog mjeseca oko spomendana sv. Josipa. Želja je "staviti naglasak na ulogu oca u obitelji koja se zadnjih nekoliko godina problematizira", dodaje vlč. Nestić.



Župnik naglašava i kako se redovito moli krunica i zagovor bl. Alojzija Stepinca. "Nakana te krunice je za duhovnu obnovu naše župe po zagovoru bl. Alojzija Stepinca. U okviru te molitve molimo uvijek i za proglašenje svetim našega zaštitnika."

Proslava Stepinčeva u listopadu 2021. godine, Foto: Župa bl. Alojzija Stepinca, Duga Resa

Za župnu svetkovinu 3. listopada župljani se pripremaju trodnevnom duhovnom obnovom, a u veljači se pridružuju cijeloj Crkvi u proslavi Stepinčeva spomendana. Dan uoči samog blagdana bl. Alojzija Stepinca 10. veljače, dugoreška župa ima svoje godišnje župno klanjanje.

Hodočašća u Krašić i Stepinčev križni put na Vinici

Posebnost je i pješačko hodočašće subotu uoči Stepinčeva, kada se u zajedništvu s vjernicima iz župa Karlovačkog dekanata hodočasti u Krašić. Ove godine hodočašće se održalo 12. put zaredom, a među hodočasnicima bilo je mnogo mladih, što daje nadu da će se ovo hodočašće nastaviti i u budućnosti.





Kao što Zagreb ima Sljeme i Medvednicu, tako i Duga Resa ima svoje Sljeme – Vinicu, gdje je 2018. godine, zalaganjem župnika Branka Riseka, postavljen i blagoslovljen križni put. Na postajama su ispisane crtice iz života bl. Alojzija Stepinca, kako bi se uz pobožnost Križnoga puta razmatrao i Stepinčev život.

Župljani kreću prema Vinici, Foto: Župa bl. Alojzija Stepinca, Duga Resa

Pobožnost Križnoga puta na Vinici moli petkom uoči Cvjetnice, a na uskrsni ponedjeljak organizira se župni izlet - Emaus na Vinicu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: