HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.05.2023.

Župa sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkom naselju Ljubljanica-Voltino proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika



Župljani župe Ljubljanica-Voltino, koja se nalazi na zapadnom dijelu grada Zagreba svečano su u petak 12. svibnja proslavili svetkovinu nebeskog zaštitnika Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića.
 
U nazočnosti brojnih vjernika i štovatelja sv. Leopolda B. Mandića koncelebrirano misno slavlje u prepunoj župnoj crkvi predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Željkom Lovrićem te pristiglim svećenicima iz Trešnjevačkog dekanata. Đakonsku službu tijekom slavlja vršili su trajni đakon Stipo Šarić i vlč. Krunoslav Hikec, a sakrament pomirenja podjeljivao je preč. mr. Ivan Lukić, župni pastoralni pomoćnik.

Uvodeći u misno slavlje preč. Pavlaković je pozdravio domaćeg župnika, okupljene svećenike, bogoslova i sjemeništarce, ministrante te sve okupljene vjernike rekavši: „Danas sveta Crkva pred nas stavlja jednog od svojih velikana, velikana ne u smislu visokih dužnosti i časti, nego velikana u smislu skromnosti, poslušnosti i predanja u službi spasenja ljudima. Kod današnjeg svečara oca Leopolda Mandića osobito je istaknuta redovnička skromnost i poslušnost te veliki ideali kršćanskog jedinstva. U tom smislu i na tom tragu progovaraju i odabrani odlomci današnje Božje riječi”, poručio je rektor šalatskog sjemeništa.

U svojoj homiliji predsjedatelj slavlja ocrtao je lik svetoga Leopolda Bogdana Mandića naglasivši kako “tu skrovitost, taj jednostavni i skriveni život nije lako riječima opisati, kao što nije lako opisati ni silnu količinu Božjega milosrđa koja se slila u nekoliko četvornih metara njegove sobice-ispovjedaonice, i žar njegova žrtvenog prinosa za jedinstvo Crkve.”

Potom je naznačio i aktualnost njegove svetosti u Crkvi za današnje vrijeme kroz poticajne elemente kao što su: herojsko svjedočenje kršćanskog života, velika ljubav prema križu i žrtvi, čvrsta volja za suotkupljenjem, živa želja za ljubavlju i služenjem, gorljiv ekumenski duh, poticanje na urgentnost nove evangelizacije i na kraju radost življenja vjere koja jača kada se daruje.

Svoju homiliju preč. Pavlaković zaključio je riječima: „Molitva koju večeras uzdižemo u spomen na svetog Leopolda, za nas ovdje okupljene i za čitavu Crkvu Božju u Hrvatskoj, jest ta da nam taj mali kapucin, neustrašiv i nezaustavljiv u siromaštvu svoga franjevačkog habita, pomogne da svakoga dana sve više vidimo u svetoj Crkvi ne ugodnu obalu na koju ćemo se smjestiti i nepomično stajati, već Petrovu lađu na kojoj svaki od nas mora zauzeti svoje aktivno mjesto, s radošću i sa odgovornim služenjem. Neka nam sveti Leopold Bogdan Mandić, koji tako milo i snažno dočarava lik Krista Dobrog Pastira, izmoli duh obraćenja, duboke duhovnosti, misionarskog žara i srce puno milosrđa “, završio je propovjednik.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su: Antonio Pratljačić (Zagrebačka nadbiskupija) i Marko Lacković (Bjelovarsko-križevačka biskupija) sjemeništarci prve i treće godine. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor domaćina u zajedništvu s članovima Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu – Cantores Sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača.

Na kraju misnog slavlja vlč. Lovrić zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Po završetku večernjeg euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se druženjem uz obiteljski stol u prostorima župnog pastoralnog centra.

Bliža duhovna priprema za proslavu župnog blagdana započela je već u utorak, 9. svibnja, molitvenim programom i zajedničkom pobožnošću ovom jedinstvenom svecu – heroju ispovjedaonice i apostolu kršćanskog jedinstva. Tijekom duhovne pripreme vjernici i štovatelji sv. Leopolda imali su priliku za sakrament ispovijedi, osobnu molitvu te čašćenje relikvija sveca.

Nakon duhovno-molitvenog programa i svečanog misnog slavlja tijekom trodnevne priprave Župa je vjernicima i štovateljima sv. Leopolda Mandića ponudila također i bogat kulturno-umjetnički te glazbeni program. Tako je u utorak 9. svibnja u 19.30 sati prikazan film „Razgovor“ (razgovor Alojzija Stepinca i Tita), autora Dominika Sedlara. U srijedu 10. svibnja održan je koncert kojeg su izveli učenici OŠ Ljubljanica, polaznici Škole gitare u Župi te Dječji zbor, a u četvrtak 11. svibnja koncert ansambala s područja grada Zagreba.









Ispišite stranicu: