HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.08.2021.

Župa blaženog Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici nakon 22 godine ostaje bez prostora za slavljenje nedjeljne euharistije

Župa blaženog Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici osnovana je 1999., a nakon 22 godine ostaje bez prostora za slavljenje nedjeljne euharistije.




Nedjeljna misna slavlja do sada su se održavala su se u predvorju OŠ Jure Kaštelana koju će početkom rujna početi obnavljati i nadograđivati. Time prestaje mogućnost nedjeljnog korištenja predvorja škole. Unatoč naporima župljana da se u 22 godine postojanja sagradi crkva na Savici, isto do danas nije ostvareno te su u nedjelju 29. kolovoza slavljene zadnje mise u školi.

Stoga će Župa sve svoje djelovanje u potpunosti preseliti u Pastoralni centar, a da bi mogli najbolje zadovoljiti potrebe brojnih vjernika trebat će uz dosadašnje tri dodati više misa nedjeljom.

Podsjećamo, prigodom osnutka Župe 1999. Župa je dobila dopuštenje Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje da se do izgradnje župne crkve nedjeljne mise mogu slaviti u predvorju škole.

Naravno, u tadašnjim okolnostima nitko nije očekivao da se u 22 godine neće uspjeti naći rješenje za izgradnju crkve na Savici, pa su tako Župa i njeni župljani sve ove godine ostali nedjeljni podstanari u školi. Pastoralni centar, uređen 2011., poslužio je za tjedna bogoslužja, župne kateheze, rad župnih vijeća i župnog ureda, ali zbog nedostatka prostora u kapeli isti nije adekvatan za nedjeljne mise.

Kako je potrebno prilagoditi se novonastalim okolnostima, Župa svoje djelovanje u potpunosti seli u Pastoralni centar te je zahvalna školi na gostoprimstvu sve ove godine, a posebno svojim sakristankama koje su 22 godine ulagale posebne napore oko uređenja predvorja škole da bi postalo prostor dostojan slavlja svete mise.

S nadom da će jednog dana kada škola bude obnovljena, ponovno biti otvorena mogućnost povratka i Župi u njeno predvorje.

Naravno, osim ako prije napokon ne bude riješeno i pitanje župne crkve na Savici koju vjernici čekaju tolike godine i za nju bez prestanka mole, što bi svakako bilo najbolje rješenje.
Lea Bukovec
Medijska suradnica Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: