HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.07.2017.

Zlatna misa vlč. Joze Marija Tolja



U nedjelju, 2. srpnja 2017. u župnoj crkvi sv. Marka evanđelista na Gornjem gradu, zlatnu je misu proslavio svećenik Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Jozo Mario Tolj, dugogodišnji župni vikar u spomenutoj župi i duhovnik Hrvatskoga katoličkog zbora »MI«.

Uz velik broj okupljenih vjernika, župljana i članova Zajednicâ »MI«, u koncelebraciji su sa zlatomisnikom sudjelovala sedmorica svećenika.

U propovijedi je vlč. Vladimir Magić, župnik Župe sv. Marka evanđelista na Gornjem gradu i rektor crkve sv. Katarine, ponajprije čestitao zlatomisniku njegov jubilej u ime svih župljana, a potom i ukratko prikazao djelovanje vlč. Tolja koji je tijekom 31 godine pastoralno djelovao u Župi sv. Marka evanđelista na Gornjem gradu.

Nadovezujući se na nedjeljna misna čitanja istaknuo je da se zlatomisnik tijekom čitavoga svog svećeničkog života trudio biti dostojan Isusa Krista, i da je pastoralno djelujući, druge privodio Kristu, želeći da im Bog, Crkva i Domovina budu nadahnuće u svakodnevnome životu i djelovanju.

Na kraju euharistijskoga slavlja, vlč. dr. Denis Barić, pastoralni suradnik u Župi sv. Marka evanđelista, zahvalio je u ime župljana zlatomisniku za njegovo predano svećeničko služenje u župi. Ponajprije je okupljenim vjernicima pročitao čestitku zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, a potom je istaknuo da je zlatomisnik nakon Drugoga vatikanskog koncila itekako postao svjestan rada s vjernicima laicima, pa je u tom smislu krenuo s osnivanjem zajednica mladih »MI«, a pokrenuo je i List »MI«, u nimalo lakim vremenima za Crkvu.

A za župnu zajednicu sv. Marka evanđelista na Gornjem gradu, nastavio je vlč. dr. Barić, od iznimne je važnosti što je vlč. Tolj krenuo u osnivanje pjevačkoga zbora »MI – Cantores sancti Marci«, koji je s vremenom prerastao u »Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci«.

U ime župljana, supružnici Miljenko i Ljiljana Košiček darovali su vlč. Tolju sliku župne crkve sv. Marka na Gornjem gradu, rad akademske slikarice Zorice Turkalj, a Iva i Dora Burazin cvijeće i dio liturgijskih stvari potrebnih za slavljenje svete mise – ručni rad koji su za ovu prigodu izradile sestre Kćeri Božje ljubavi.

Euharistijsko slavlje uzveličao je »Oratorijski zbor Cantores sancti Marci«, a radost euharistijskoga zajedništva nastavljena je u Gornjogradskoj gimnaziji koja ove godine proslavlja 410. obljetnicu od osnutka.

Za ovu prigodu zlatne mise vlč. Joze Marija Tolja, tiskana je i knjiga »Jozo Mario Tolj. Zlatomisnik« koju je napisao Mate Krajina, glavni urednik lista »MI«, a knjigu je vlč. Tolj darovao svim okupljenim uzvanicima zlatomisničkoga slavlja.

Vlč. Jozo Mario Tolj rođen je 1939. u Blatnici, župa Čerin, nedaleko od Čitluka. Za svećenika Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca zaređen je 1976., nakon čega djeluje u Puli, u Župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu, a od 1980. inkardiran je u Zagrebačku nadbiskupiju.

Do 1986. bio je na službi u samostanu karmelićanki Božanskoga Srca Isusovog, a u isto je vrijeme vodio Zajednicu »MI« i obavljao dužnost glavnoga i odgovornoga urednika lista »MI«. Od 1986. na službi je župnoga vikara u Župi sv. Marka na Gornjemu gradu, vodi Zajednicu »MI« i obavlja dužnost odgovornoga urednika lista »MI«.

Denis Barić
Ispišite stranicu: