HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.07.2017.

Zlatna misa fra Sebastijana Golenića i misa zahvalnica za proslavu 800. obljetnice Župe sv. Petra i Pavla u Kašini



U nedjelju, 2. srpnja 2017. godine na trinaestu nedjelju kroz godinu u Župi sv. Petra i Pavla u Kašini upriličeno je slavlje Zlatne sv. mise domaćeg sina fra Sebastijana Golenića, OFM. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je naš zlatomisnik uz koncelebraciju subrata fra Krunoslava Kašnara, također sina Župe i domaćeg župnika, vlč. Dražena Radigovića.

Prije početka misnog slavlja vlč. Dražen izrazio je pozdrav i dobrodošlicu fra Sebastijanu, kao i članovima njegove obitelji te svim ostalim župljanima i vjernicima. Nakon pozdrava župnika uslijedio je pozdravni govor njegova brata, gosp. Branka Golenića koji je, između ostalog, ukratko iznio životni i svećenićki put svog brata te zahvalio Bogu, obitelji i fratarskom vodstvu fra Sebastijana.



Svoju emotivnu i nadahnutu homiliju naš dragi zlatomisnik započeo je riječima: „Dragi moji Kašinčani, stanovnici najljepšeg mjesta na svijetu, hvala vam i neka vas sve čuva dragi Bog. Nakon 50 godina svećeništva hvata me strah odgovornosti za svih ovih 50 godina i nije lako jer smo svi skloni sebe uzveličati i zaboraviti na negativne stvari koje su se događale u našim životima, pa tako i u mojemu“.

Fra Sebastijan je istaknuo da nas sve skupa povezuju dva jubileja prekrasne i drage nam župe: 800. obljetnica i proslava ovog zlatnog jubileja. "Osim toga", istaknuo je zlatomisnik "naši su stari gradili kulturu onog i sadašnjeg vremena, a prije svega kulturu vjere na što posebno moramo biti ponosni". Nadalje, fra Sebastijan je govorio o pozivu svećenika i naglasio kako je, iako se čini da je svećenički poziv lagan, svaki svećenik pozvan na duboko ljudsko i kršćansko svjedočenje. "Svećenik ne pada s neba i podložan je kušnjama kao i ostali ljudi",  istaknuo je fra Sebastijan poručujući svima prisutnima kako stojimo pred živim Bogom, svjesni svojih grijeha, slabosti i nedorečenosti te neka Onaj u čije smo ime okupljeni bude blag i milosrdan prema svima nama.



Svom subratu franjevcu poseban govor zahvale izrekao je i fra Krunoslav ističući kako je upravo fra Sebastijan imao čast okruniti ovaj povijesni događaj, proslavu 800. obljetnice postojanja Župe, svojom Zlatnom misom. Fra Krunoslav je istaknuo da se svećenički put fra Sebastijana može podijeliti u tri etape: stručnu glazbenu etapu u kojoj je fra Sebastijan svoj život posvetio glazbi i svojim glazbenim radom pridonio razvoju crkvene glazbe u Hrvata, pastoralnu službu među hrvatskim radnicima u inozemstvu te povratak u domovinu gdje je bio voditelj zahtjevne pastoralne aktivnosti u Slavonskom Brodu.



Na kraju je svoju i zahvalu u ime cijele župne zajednice izrekao i vlč. Dražen Radigović, župnik kašinske župe. Zahvalio je Gospodinu za fra Sebastijana i za sve ono što je Bog radio u njegovom životu. Vlč. Dražen je zatim naglasio da je svećenik veliki blagoslov za cijeli narod jer donosi Boga među ljude i tako taj narod oplemenjuje. Sa željama da fra Sebastijan osjeti svu našu ljubav i zahvalnost uručen mu je prigodan dar. Prije završnog blagoslova fra Sebastijan je izrekao kratku zahvalu, prije svega Bogu što ga je pozvao, svojoj obitelji, subratu Krunoslavu, vlč. Draženu što je iznio pred njega svoje srce i dušu te sve svoje najljepše, ministrantima, zborovima, svim župljanima i Majci Božjoj, završivši, jedva suspregnuvši suze izgovarajući stihove Dragutina Domjanića: „Dobra nam navek ostani,/ zmoli nam pri Sinu/ da od svega zla obrani/ nas i domovinu.“

Nakon toga je ženski zbor iz Planine uz orguljašku pratnju prof. Margarete Golenić, nećakinje fra Sebastijana otpjevao pjesmu: „K suncu prosi vsaka roža“. Misno slavlje pjesmom je uzveličao i zbor mladih. U animiranju misnog slavlja, osim nećakinje Margarete, sudjelovali su i ostali članovi obitelji. Zahvalni Gospodinu na daru svećeništva fra Sebastijana Golenića molimo za duhovna zvanja naše župe.

Ivana Culej,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: