HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.09.2016.

Zaziv Duha Svetoga u Velikoj Gorici



U velikogoričkoj župi Navještenja Blažene Djevice Marije na blagdan svetog Marka Križevčanina, 7. rujna, vjeroučenici osnovnih škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, te srednjih škola (Ekonomska, Gimnazija i Strukovna) njihovi roditelji, ravnatelji, učitelji, profesori i vjeroučitelji na misi u 19.30 sati zamolili su Duha Svetog da na njih izlije obilje milosti u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini.

U ulaznoj procesiji na oltar su prinijeli simbole školskog i vjeronaučnog života: školsku torbu i u njoj svoje velike i male brige, udžbenike, radne bilježnice i zbirke zadataka kako bi iz njih marljivo učili i stjecali nova znanja, razrednu knjigu - imenik da bude ispunjen dobrim ocjenama, učeničkim zalaganjem i uzornim vladanjem, obiteljsku Bibliju kao temelj kršćanskog života i na kraju loptu, reket za tenis i društvenu igru, jer uz učenje igra je glavni dio zdravog odrastanja.

Učenici su molili za zdravlje, posao i mir u srcima roditelja, za strpljivost i dobrotu učitelja i vjeroučitelja, za napredovanje u vjeri i poznavanju radosne vijesti, za prihvaćanje ušima, očima i srcem svih vrednota koje škola nudi kroz odgoj i obrazovanje kako bi obogaćeni znanjem, kulturom i pravom vjerom postali pošteni, mudri i radišni građani domovine Hrvatske na radost Bogu, roditeljima i učiteljima.

Učitelji i nastavnici molili su da otvore svoj razum i srce Duhu Svetom kako bi ispravno razumjeli i s ljubavlju poučavali povjerene im učenike, a roditelji da uz pomoć Duha Svetoga sa svojom djecom rastu u međusobnom povjerenju, strpljivosti i ljubavi.

U propovijedi je župnik Norbert Ivan Koprivec istaknuo da su nam sveci uzori u koje se trebamo ugledati. Sveti Marko Križevčanin bio je postojan u vjeri i spreman za nju dati život. 'Sabrali smo se večeras oko oltara u molitvi za napredovanje u mudrosti i znanju, da bismo oplemenili one talente koje nam je Bog dao.

Kad ste vi kao roditelji izabrali za svoju djecu vjeronauk u školi pokazali ste spremnost napredovanja u kršćanskom životu. Svatko od nas pozvan je služiti u svome poslanju. Danas molimo da vi učenici marljivo učite i na kraju školske godine donesete dobre plodove: „Djela naša, molimo, Gospodine, milošću svojom preteci i pomoću svojom prati, da svaka naša molitva i rad s tobom uvijek započnu i započeto da se s tobom dovrši.“

Ne stidimo se svoje vjere, hrabro je svjedočimo da se u našim životima Isus proslavi kako se proslavio u životu svetog Marka Križevčanina', zaključio je propovijed župnik.

Molitve i prikazne darove i ove su godine pripremili vjeroučenici OŠ Eugena Kvaternika pod vodstvom vjeroučiteljice Ivane Zec.
 
Snježana Kirinić Grubić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Foto: Josip Filipović
Ispišite stranicu: