HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.10.2022.

Zaziv Duha Svetoga na početku školske i vjeronaučne godine u Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu - Špansko

U nedjelju 2. listopada 2022. u Župi bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko svečano misno slavlje održano je na župnoj livadi, gdje župljani inače slave svete mise u nedostatku župne crkve. Misno slavlje predvodio je vlč. Marko Čolak, upravitelj župe, u koncelebraciji s dr. Josipom Beljan, a posebno se molilo za učenike, studente, za roditelje i učitelje, za sve koji rade s djecom, za blizinu Duha Svetoga i Božji blagoslov u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini.



Na početku su učenici OŠ „Špansko Oranice“ izrekli svoje molitve i pozvali Duha Svetog za blizinu i pomoć u novoj školskoj godini.

U svojoj propovijedi vlč. Čolak istaknuo je: “Djeca su nam blagoslov i u djecu trebamo puno ulagati. Djeca nisu poput robota koje treba samo servisirati, nego im treba darovati svoje vrijeme, svoju ljubav, svoju pažnju i zato nije lako odgajati djecu. Odgajati djecu iziskuje puno vremena, puno snage, puno ljubavi i molitve kako bi u današnje vrijeme uspjeli jednog mladog čovjeka postaviti na noge i usmjeriti ga da uistinu bude odgovoran i savjestan, da se zna služiti dobrima koje ima.“



U nastavku je vlč. Čolak dodao: „Na sakramentu krštenja i svete potvrde nismo primili duha bojažljivosti, duha straha i srama nego Duha snage, ljubavi i razbora. To je ono što nas diže i daje snagu kako bi mogli odgajati djecu i mlade te ih usmjeravati na pravi put, ali ne treba se stidjeti svjedočanstva za Gospodina našega, što znači da na putu odgoja, ako sam vjernik i ako tako živim, neću pokleknuti pod pritiskom ovog vremena i neću dopustiti svome djetetu da nešto radi jer tako svijet nalaže, zato jer je tako lakše, jer je to linija manjeg otpora, jer to znači manje razgovora, manje svađe i prepirke. Dobili smo Duha snage i ljubavi da nam Gospodin da snage u trenucima kada treba djetetu reći „ne“, ali ne sa strogoćom, nego im reći „ne“ s puno ljubavi i puno objašnjenja zašto to nije dobro.“



Za kraj je vlč. Čolak poručio da snagu za takve postupke nalazimo u uzorima kao što je naša nebeska Majka i Sveto pismo koje treba biti izvorište našega života. Za razumijevanje Svetog pisma trebamo pomoć Duha Svetoga kako bi Božja riječ dotakla naša srca.

Na misi se okupio veliki broj župljana i djece, njihovih roditelja, učitelja i vjeroučitelja, a sv. misu uveličao je zbor mladih „Put k suncu“.

Na kraju mise vlč. Čolak blagoslovio je učenike i školske torbe. Na ogradi župnog zemljišta postavljena je izložba likovnih radova učenika OŠ „Špansko Oranice“ na temu Moja buduća župna crkva.


tekst: Sanda Dinarina Mladić
foto: Damir Mladić
Ispišite stranicu: