HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.05.2016.

Završen tečaj za liturgijske čitače na Trnjanskoj Savici u Zagrebu



Župa blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu, koja već 17 godina s ponosom nosi Stepinčevo ime, proslavila je u nedjelju, 8. svibnja 2016. zemaljski rođendan svojega zaštitnika. 

Pod svetom misom u 11 sati u OŠ Jure Kaštelana uvedeno je u službu liturgijskih čitača dvadeset i pet čitača koji su uspješno završili izvorno osmišljen i prvi put organiziran u Župi jednomjesečni tečaj za liturgijske čitače. Osmislili su ga župni suradnici uz svesrdnu djelatnu potporu župnika vlč. Antuna Vukmanića i uz pomoć stručnjaka iz Župe i izvan nje.

Tečaj je završio u subotu, 7. svibnja 2016., večernjom svetom misom i zahvalom te završnim satom tečaja – ispitom - pred četveročlanim stručnim  povjerenstvom.                                                                                                                     

Na nedjeljnoj svetoj misi liturgijski su čitači bili poimence predstavljeni Župnoj zajednici. Nakon skupno izmoljenoga Vjerovanja složno su obećali vjerodostojno naviještati Božju riječ. O uspješno završenom tečaju polaznici su dobili i pisani dokaz - potvrdu. Čestitajući im na uspješno završenom  tečaju, župnik je zaželio da ustraju u prenošenju Božje riječi.

Zašto tečaj? Premda u Župi ima dobrih liturgijskih čitača koji već duže vrijeme čitaju na svetim misama, pokazalo se ipak da je potrebno organizirati ovakav tečaj i za njih, ali još više za one koji bi željeli čitati, a nisu imali dostatna znanja o svetopisamskim tekstovima, biblijskom stilu te načinima prenošenja Božje riječi.

Tijekom tečaja polaznici su na tečaju mogli čuti niz korisnih savjeta i pouka kako što bolje biti glas posuđen Božjoj riječi - jer čitač je upravo to. Uz vježbe disanja, pravilnog i razgovijetnog izgovora, čuli su bitno i o vrednotama govorenoga jezika (tempo, intonacija, glasnoća, stanke…) koje valja primjenjivati pri čitanju.

Čuli su bitno i o neverbalnoj komunikaciji prikladnoj pri čitanjima te kako razbiti vlastitu tremu i strah prije čitanja. U aktivnom sudjelovanju na tečaju čitači su naučili kako prepoznati nosivu riječ i smislene cjeline u rečenici te kako pravilno naglašavati riječi i naglasne cjeline.

Međusobno slušanje bilo je prilika da se uči metodom pokušaja i pogreške. Čuli su i o ''bontonu'' kojega bi se liturgijski čitači trebali držati - od  odijevanja, potrebe odgovornosti i sabranosti čitača do držanja pri čitanju. No, uza sve pouke o vrsnom čitanju najvažniji preduvjet tome je čitačeva unutarnja doživljenost Božje riječi kroz prethodno čitanje radi razumijevanja poruke teksta.  

Dragocjena je bila i župnikova pouka o liturgijskim vremenima kako bi se svi polaznici tečaja umjeli lakše samostalno služiti lekcionarima i drugim liturgijskim knjigama.                                                                                                  

Na kraju svete mise izmoljena je redovita Molitva za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim. Blaženikovu se moćnom zagovoru Župa i dalje utječe dok čeka početak gradnje svoje zgrade crkve. Nakon svete mise bilo je organizirano cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Presveto je bilo izloženo u školi za pojedinačno osobno i zajedničko štovanje, a završilo svečanim klanjanjem s blagoslovom od 18 do 19 sati, čime je ujedno završena i proslava Stepinčeva rođendana u našoj Župi.

Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: