HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.10.2022.

Započeo novi ciklus „Vikenda u sjemeništu“

Od petka 21. do nedjelje 23. listopada ove godine u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu održan je prvi „Vikend u sjemeništu“ u novoj pastoralnoj godini. Primjer je to „otvorenih vrata sjemeništa“, kada osnovnoškolci imaju priliku provesti vrijeme sa sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima te pobliže upoznati način života u sjemenišnoj zajednici. Na susretu je sudjelovalo šest dječaka: dvojica iz Varaždinske te četvorica iz Bjelovarsko-križevačke biskupije.



Na prvom zajedničkom susretu okupljene dječake pozdravio je rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković zaželjevši im srdačnu dobrodošlicu te potaknuvši ih da maksimalno iskoriste vrijeme i bogati sadržaj koji će pratiti njihov dvodnevni boravak u Sjemeništu. Sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč osmislio je program „Vikenda“ te vodio i usmjeravao sudionike tijekom čitavog susreta.



U uvodnom nagovoru, nakon zajedničke molitve i zaziva Duha Svetoga, duhovnik je okupljenim dječacima pobliže opisao život u Sjemeništu, dnevni red i dužnosti sjemeništaraca, važnost duhovnog života, a uz to progovorio im je i o službama koje vrše odgojitelji. Kroz duhovit i opušten način vlč. Premelč upoznao je dječake s bogatstvom i prilikama koje život u Sjemeništu pruža te ih je potaknuo da mogući dolazak u Sjemenište nakon osnovne škole promatraju kao svoju potencijalnu budućnost. Duhovnik je zatim dječake proveo prostorima Sjemeništa, kao i samim šalatskim kompleksom.

Nakon prvog susreta dječaci su imali priliku pristupiti sakramentu ispovijedi te su sudjelovali na večernjem euharistijskom slavlju u zajedništvu sa sjemeništarcima. Ostatak večeri proveli su u zajedničkoj molitvi listopadskih pobožnosti, individualnom razgovoru s duhovnikom te sportskim igrama sa sjemenišnom zajednicom.



Subotnji dan započeo je molitvenim razmatranjem Svetoga pisma – Lectio divina, u zajedništvu sa sjemeništarcima. Zatim je vlč. Premelč, tijekom prijepodnevnih sati, sudionike „Vikenda u sjemeništu“ poveo u šetnju centrom grada Zagreba i upoznao s njegovim bogatim duhovnim i povijesnim sadržajem, a tijekom poslijepodneva svoje su vrijeme iskoristili za odmor, rekreaciju i sport.

Svečanim euharistijskim slavljem kojeg je u svečanoj dvorani Sjemeništa predvodio rektor preč. Matija Pavlaković, u koncelebraciji sa sjemenišnim duhovnikom vlč. Premelčem, proslavljen je spomendan sv. Ivana Pavla II, velikog pape i prijatelja hrvatskoga naroda, a time je ujedno započela i Misijska akademija u šalatskom sjemeništu. Slavlje je svojim pjevanjem pratio Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije.



Tijekom slavlja predvoditelj preč. Pavlaković istaknuo je važnost života i svjedočanstva svetoga Pape za naš hrvatski narod, za mlade u Crkvi, kao i za misijsko djelovanje i nasljedovanje Krista. Okupljenima je, između ostalog, poručio: „Priključimo se večeras ovom istinskom misionaru i „Božjem glasniku“. Neka nam njegov godišnji spomendan bude poticaj da po vjeri živimo te ljudima našega vremena pružamo razloge vjere i nade koja je u nama. Učimo od njega da je „dobro, slatko i spasonosno evangelizirati i onda kada nam izgleda da „sijemo u suzama“ (Ps 126, 6). Neka nas u tom zadatku prati zagovor svetoga Ivana Pavla II., čiji nutarnji polet i vatru nikakva sila nije mogla ugasiti. Pa ni onaj metak njegovoga ubojice Ali Agce, kojemu je od srca oprostio. Molimo, činimo i radimo da ljudi našega vremena osjete i u nama, kao što smo to doživjeli kod pape Wojtyle, osobiti žar, revnost i radost naše vjere i našega služenja. Neka se njegovim zagovorom i vatrom Duha Svetoga u ovo naše doba djelotvorno „naviješta Božje Kraljevstvo kako bi Crkva bila što čvršće usidrena u srcu svijeta“, zaključio je propovijednik.



Nakon misnog slavlja uslijedila je Misijska akademija povodom Svjetskog dana misija 2022. te na zajedničko euharistijsko klanjanje.

„Vikend u sjemeništu“ zaključen je nedjeljnim hodočašćem u Župu bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko gdje su dječaci, u zajedništvu sa sjemeništarcima, svojim ministriranjem imali udio u svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio rektor šalatskog sjemeništa i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Markom Čolakom i sjemenišnim duhovnikom vlč. Lukom Premelčem.



Po povratku s hodočašća dječaci su, nakon sadržajem bogatog vikenda, ispunjena srca krenuli svojim domovima. U nadi da će netko od njih u svome srcu osjetiti Gospodinov poziv te se odlučiti na godinu doći u Sjemenište, molimo i nadalje za njihovu spremnost i hrabrost da svojim životom budu potpuno Kristovi.

preč. Matija Pavlaković
Ispišite stranicu: