HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.03.2021.

Započeli Merčevi dani u Španskom



Župa bl. Ivana Merza ove godine slavi deset godina osnutka župne zajednice. Proslava je započela 10. veljače zahvalnim pješačkim hodočašćem na euharistijsko slavlje ispred ranjene Katedrale. Svetu misu predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je 10. veljače 2011. potpisao dekret o osnutku župe bl. Ivana Merza u Španskom.

Župna zajednica narednih će godinu dana svakoga desetog u mjesecu slaviti misu na župnom zemljištu na mjestu izgradnje buduće župne crkve. Merčevi dani započeli su 10. ožujka euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Mario Dukić, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, u zajedništvu s upraviteljem župe vlč. Markom Čolakom. U asistenciji su bili g. Andrija Talan, izvanredni djelitelj sv. Pričesti i ministranti župe.



U prigodnoj homiliji vlč. Mario je istaknuo kako se župna zajednica nalazi pred mnogo izazova te je istaknuo posebnu životnu vrijednost – postojanost, te kako unatoč svakoj neprilici i nevolji, ali i kod svakog blagoslova i radosti, kršćani trebaju ostati postojani.

"Za nas vjernike korizma je razdoblje u kojem nastojimo raditi na razumijevanju Isusove muke i smrti. Ne odričemo se i ne žrtvujemo radi svjetovnih ciljeva. Za nas vjernike korizma uvijek mora biti i ostati vrijeme obraćenja u kojem se čitavim svojim životom nastojimo sve više približiti tom primjeru života kakvog nam je ostavio Krist. Obraćenje i duše i tijela."



Na završetku misnog slavlja, predslavitelj i upravitelj župe uputili su se ispred relikvijara s moćima bl. Ivana Merza i izmolili litanije bl. Ivanu i molitvu za izgradnju župne crkve.

Od petog mjeseca prošle godine župljani se redovito okupljaju na zemljištu na slavlja blagdana i nedjeljnih svetih misa. Zalaganjem župljana postavljan je stambeni kontejner koji služi kao kapelica i ograda, koju su župljani sami postavljali kroz tri subote.


 
Sanda Dinarina Mladić
Ispišite stranicu: