HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.08.2017.

Započela 46. obiteljska ljetna škola s temom „Vrijeme za obitelj"



U organizaciji Obiteljskog centra Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u prostoru fakulteta u četvrtak 24. kolovoza započela je 46. obiteljska ljetna škola s temom „Vrijeme za obitelj".

Otvarajući školu, delegat zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića umirovljeni pomoćni biskup Valentin Pozaić sudionicima je uime kardinala poželio blagoslov i uspjeh. „Ujedno vam zahvaljujem i čestitam, što ste još jednom čuli i odazvali se pozivu savjesti i milosti, da i ovim djelom velikodušnosti obogatite vaš osobni i obitelji, hrvatski i narodni život". Biskup Pozaić podsjetio je kako je u homiliji na misi za domovinu ove godine kardinal Bozanić naglasio značenje obitelji u svjetlu biblijsko-teološke antropologije, rekavši da je „za dušu naroda pogubno urušavati obitelj ili je odvojiti od postulata upisanih u našu stvorenost.

A vama, drage obitelji, koje ste neprocjenjiva dragocjenost hrvatskoga naroda i društva, hvala za svjedočenje otvorenosti životu koje traži velike žrtve". Biskup je dodao kako je uz to vezano svagdanje pitanje demografije, te nastavio riječima kardinala: „Narod koji ne prepoznaje vrijednost života, obitelji i svoje povijesti, ostaje bez nade, a cilj je sveden na preživljavanje. Taj gubitak nutarnjega smisla, samopouzdanja i povjerenja najveća je kočnica u demografskome razvoju i nije to moguće ostvariti isključivo gospodarskim mjerama. Uvijek se dolazi do zadnjega pitanja: Radi čega rađati i odgajati djecu? Čemu obitelj i čemu narod? To je pitanje nade, a ne statistika."

Mnogo je dobra oko nas, ono što se vidi, i što se ne vidi, mnogo je obećavajućih inicijativa, i razloga nade u našoj sadašnjosti za budućnost. Stoga je potrebno širiti samopouzdanje i povjerenje i duh zajedništva u hrvatskoj obitelji i društvu. Jedan od znakova nade, jedna inicijativa je i ova, već 46. ljetna škola, rekao je biskup Pozaić.

Izražavajući riječ dobrodošlice, dekan Fakulteta prof. dr. Ivan Koprek je naglasio kako je ovo znanstveni, ali i pastoralni skup. Podsjetio je, kako se na ovom fakultetu, inače od ove godine sastavnicom Sveučilišta u Zagrebu, uz redovitu nastavu i znanstveno-istraživačku djelatnost organiziraju različiti skupovi, simpoziji, konferencije, a jedna od najdužih tradicija imaju upravo skupovi održani pod nazivom „Obiteljska ljetna škola".

Svjedoci smo danas često i nametanih ideja, zapravo diktature relativizma, ta se boleština odlikuje i u tvrdnjama da je tradicionalna obitelj danas zastarjela i da suvremeno društvo u prvi plan stavlja nove varijacije koje bi trebale nadomjestiti istinski sadržaj pojma obitelji. Upravo onda, kada se zdušno radi na tome da nestane obitelj upravo u takvome vremenu i površnome shvaćanju obitelji i vremena treba više nego ikada razmišljati o vremenu i obitelji, o vremenu za obitelj. To je jamačno ideja i ovoga skupa, rekao je dekan Koprek.

Sudionicima škole obratio se i zamjenik Velikoga kancelara Fakulteta i provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove Dalibor Renić. Podsjećajući na početke, istaknuo je, kako su isusovci organizirajući još davnih pedesetih godina bračne tečajeve i priprave za brak bili pioniri na području pastorala obitelji.
Sudionicima škole poruku je poslao predsjednik Vijeća za život i obitelj HBK dubrovački biskup Mate Uzinić. Želeći uspješan rad, na sudionike škole zazvao je obilje Božjeg blagoslova i blizinu Svete Nazaretske obitelji.

Otvorenju škole nazočio je voditelj Ureda HBK za obitelj Krešimi Petar Hodžić, dr. med., koji je u duhu teme naglasio: „Ovo nije gubljenje vremena, već trošenje vremena na vrijedne stvari poput usvajanja novih znanja i vještina, izmjene iskustava, duhovne okrijepe i zajedništva".
Voditelj škole prof. dr. Nikola Stanković podsjetio je kako je sama tema iznjedrena prošle godine od strane sudionika. Zahvalio je svim predavačima, kao i suradnike koji marno rade, i svojim angažmanom ne daju da se ugasi škola.

Uvodno predavanje „Što je vrijeme?" održao je prof. dr. Stipe Kutleša (Institut za filozofiju, Zagreb). U filozofsko-antropološkom pristupu predavač je naglasio kako je pitanje vremena u filozofiji prisutno već 2000 godina, a i danas je jedno od središnjih pitanja filozofa kozmologa i drugih znanstvenika. U predavanju se osvrnuo na više filozofa i njihovo poimanje vremena, poput Platona, Aristotela, Aurelija Augustina, Newtona i Boškovića. Ovogodišnja škola okupila je stotinjak sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Austrije, a kao i ranijih godina paralelno se odvijaju programi za djecu i mlade. (IKA)
Ispišite stranicu: