HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.07.2017.

Zahvalno hodočašće župljana župe Kašina Majci Božjoj Bistričkoj



U subotu, 8. srpnja 2017. godine župljani Župe sv. Petra i Pavla iz Kašine, predvođeni župnikom, vlč. Draženom Radigovićem, hodočastili su u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Iznimnost ovogodišnjeg župnog hodočašća očitovala se u dvjema posebnostima. Kao prvo, željeli smo zahvaliti na daru Župe i svemu onome što smo od Gospodina primili u proteklih 800 godina postojanja.



Druga posebnost ostvarena je kroz križ koji je izrađen na inicijativu gosp. Zlatka Rosa iz Planine, posebno za ovo hodočašće. Križ su izradili gosp. Ros i njegov sin Mihael, i to od greda koje su prilikom adaptacije župne kuće izvađene iz poda. Križ je napravljen kao zahvala za 800 godina Župe, za obitelji i žene, majke i bake naše župe, koje su stupovi naših obitelji te u znak zahvalnsti Gospodinu što nam je poslao velečasnog Dražena, koji je "nepresušni zdenac riječi i osjećaja". Nadamo se da će spomenuti križ postati tradicijski križ za župna hodočašća.



Sastali smo se ispred župne crkve u Kašini u 4.30 sati. Nakon molitve i blagoslova župnika uputili smo se prema Svetištu. U 7.30 sati bilo je predviđeno okupljanje svih hodočasnika kod kapele sv. Ladislava, odakle smo u procesiji krenuli prema crkvi te pjesmom pozdravili Majku Božju Bistričku.

Zatim je uslijedio zajednički križni put u 9 sati i u 11 sati sv. misa koju je predvodio preč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.



U koncelebraciji je sudjelovalo više svećenika, među kojima su bili i preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta te vlč. Dražen Radigović, kašinski župnik. U svojoj je nadahnutoj homiliji dr. Markić između ostalog naglasio kako ljepota majke nema veze s njenim vanjskim izgledom.

Ono što određuje ljepotu majke je njezina ljubav. Upravo je to duboka poruka koju nas mogu naučiti djeca, posebno kada ih upitate čija je majka najljepša.



Nadalje, potaknuo je dr. Markić da u Djevici Mariji promatramo ljubav koju ona ima za svog sina Isusa te da se Marijina ljepota očituje upravo kroz tu njenu ljubav za sina. Osim toga, Marijina ljepota dolazi i iz ljubavi prema Bogu i njegovom planu za njezin život.

U tom smislu, trebali bismo se zapitati o našoj spremnosti ili nespremnosti za prihvaćanje Božjeg plana, jesmo li otvoreni Božjem planu za naš život ili puštamo da nas vjetrovi života vode. Život po Božjoj volji zahtijeva jake osobe, osobe sa stavom, koje su sposobne svjesno prihvatiti Božju volju u svoj život.



U nastavku homilije dr. Markić je istaknuo da je križ dio života, kako Kristovog tako i našeg koji smo Kristovi. Muke i patnje tek su jedan od načina na koji naša vjera jača i postaje zrela. „Tajna križa otvara vrata vjere“, zaključio je dr. Markić.

Prije završnog blagoslova, preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke zahvalio je svim hodočasnicima i njihovim župnicima te dr. Markiću, a našoj je župi uputio posebne čestitke na 800. obljetnici postojanja. Nakon završnog ophoda u 14.30 sati krenulo se natrag prema svojim domovima.

Ivana Culej,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: