HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.06.2016.

Zahvalno hodočašće Župe bl. Ivana Merza u Rim



Župa bl. Ivana Merza iz Zagreba – Špansko bila je na zahvalnom hodočašću u Rimu povodom pet godina od osnutka župe.

Zahvalni  za dar župe i svega što su od Boga primili, pedesetak župljana boravilo je u Rimu od 30. svibnja do 3. lipnja ove godine. Uz stručnog vodiča, hodočasnike je pratio upravitelj župe vlč. Darko Bručić Pavuk, a pridružio im se i p. Božidar Nagy, postulatur kauze bl. Ivana Merza.

Hodočasnici su se put Rima uputili iz župe u ponedjeljak ujutro u 5 sati. Na putu do Rima posjetili su Padovu gdje su slavili sv. misu u svetištu našeg dragog sveca sv. Leopolda Bogdana Mandića, nakon čega su posjetili baziliku sv. Antuna Padovanskoga.

U utorak, 31. svibnja hodočastili su na grob apostolskog prvaka sv. Pavla u bazilici sv. Pavla izvan zidina. Toga dana posjetili su katakombe sv. Kalista, baziliku sv. Ivana Lateranskog, baziliku sv. Marije Velike, crkvu sv. Petra u okovima, crkvu sv. Klementa, Svete stube te Koloseum.

U srijedu 1. lipnja 2016. hodočasnici su bili na općoj audijenciji s papom Franjom gdje su zajedno s brojnim vjernicima iz cijelog svijeta osjetili posebnu pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Nakon razgledavanja mnogobrojnih trgova i fontana Vječnoga  grada, dan je završio sv. misom u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.



U četvrtak 2. lipnja razgledan je Trg i Bazilika sv. Petra te Vatikanski muzeji.

Hodočasnici su bili smješteni u Hrvatskom domu bl. Ivan Merz što je za njih bilo posebno znakovito, budući da nosi ime zaštitnika njihove župe. U kapeli Doma gdje su slavili sv. mise, molili te se još više zbližili sa bl. Ivanom Merzom. Kapela kao i cijeli Dom pun je uspomena vezanih za Domovinu i svojevrsni podsjetnik na našu povezanost s domovinom svih kršćana kako je to lijepo rekao sv. Ivan Pavao II.: „Rim je kuća zajedničkog Oca i zajednička domovina svih kršćana“.



Hodočasnici su cijelo vrijeme hodočašća osjetili posebnu zahvalnost za milost što su na hodočašću bili upravo u izvanrednoj godini milosrđa. Ovim hodočašćem učvrstili su i obnovili svoju vjeru prolazeći kroz sveta vrata rimskih bazilika te su iskreno zahvalili Bogu za sve primljene milosti za župnu zajednicu i za svakog osobno.

Na povratku kući u petak 3. lipnja posjetili su grad na stijeni Orvieto i katedralu gdje se čuva euharistijsko čudo.

Sanda Dinarina Mladić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: