HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.09.2016.

Zahvalno euharistijsko slavlje za hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj



U zagrebačkoj je prvostolnici u ponedjeljak 12. rujna održano zahvalno euharistijsko slavlje za 285. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba i hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije Majci Božjoj Bistričkoj.

U zajedništvu sa župnicima i župnim vikarima, te pomoćnim biskupima Valentinom Pozaićem, Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim misu je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Uvodeći u slavlje, kardinal je rekao: "Ovdje smo da zahvalimo za dobivene milosti. Ovdje smo, jer dok zahvaljujemo Bogu, želimo poput Marije čuvati u svom srcu sve te lijepe događaje".

Započinjući homiliju, biskup Gorski, biskupski vikar za grad Zagreb, podsjetio je kako je na hodočašće "svatko od nas ponio dio sebe, svoj život, svoju odgovornost, svoje muke i radosti, svoja nadanja i strahove pred lice Majke milosrđa. Ovom misom želimo Mariji zahvaliti na zagovoru i uslišanim molitvama, na majčinskoj brizi kojom nas prati kroz naš život. Želimo zahvaliti Gospodinu za lijepo vrijeme, za sretan put i povratak, za blagoslovljene trenutke zajedničke molitve, za dragocjene susrete i nova poznanstva koja smo stekli. Želimo zahvaliti Bogu što mlade ljude, djevojke i mladiće sve snažnije privlači k sebi, a oni ne želi biti površni vjernici, vjernici iz običaja, nego traže dublji smisao i razumijevanje vjere. Zapravo sve više ljudi želi zahtjevnije živjeti prema načelima Evanđelja, osobito mladih, a to je znak vremena koji ne smijemo previdjeti".

Kratko se osvrnuo na blagdan Imena Marijina, a potom upitao "u trenucima straha, nemoći što zazivamo?" Isuse, Marijo, zazivamo ime svojega Spasitelja i ime Njegove i naše Majke. Tako se stavljamo pod njihovu zaštitu. I mi smo se stavili pod zaštitu Marijinu, moleći njezinu pomoć za velike i pravedne ciljeve: Drugu Sinodu naše nadbiskupije, proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca, poštene i marljive političke radnike koji će domovinu voditi u zajedništvu i pravednosti, za duhovnu obnovu i nadu, novu nadu našega naroda. Bitka ne oružana, nego duhovna i danas se vodi za dostojanstvo ljudi, za zaštitu obitelji, za Crkvu i narod koji se nalazi u ozbiljnoj demografskoj krizi. Možda se neće ispuniti sva naša očekivanja, onako kako smo ih zamislili, ali molitva i nema tu svrhu, nije sredstvo za ispunjenje želja, nego sredstvo za prepoznavanje Božje volje, svjetlost spoznaje, i jakost djelovanja. Jedno je sigurno: molitve će donijeti plod tamo gdje to bude najpotrebnije, naglasio je propovjednik.

U osvrtu na evanđelje, o dijalogu Marije s Bogom u kojem prihvaća biti Majka Sina Božjega, biskup Gorski je podsjetio, kako to nije dijalog nijekanja ili protivljenja. Naprotiv, Marija ne postavlja pitanje "zašto baš ja", ili "što će biti s mojim životom i mojim planovima", ona pita "kako će se to dogoditi", jer ljubav nikada ne pita "zašto", ljubav pita "kako". Onaj tko vjeruje ne postavlja pitanje Bogu "zašto", nego pita savjet "kako će izvršiti svoje poslanje u svijetu", promatrat će da Marija koja se predala Bogu nipošto nije bila pasivna, podložna, ili obuzeta nekom otuđujućom religioznošću, rekao je biskup Gorski.

Ističući primjer Marije kao uzora ženama, rekao je: "Njezin Veliča čudesni je proglas Božje pobjede nad silnicima svijeta. Bila je žena koja se nije ustručavala javno proglasiti da Bog uzdiže ponizne i potlačene, a ruši moćnike s njihova prijestolja. Ne snagom vojske ili zakona, već snagom majčinske ljubavi koja je spremna prihvatiti novi život. Danas bi za takav proglas rekli da se vjernica miješa u politiku ali i to je poslanje žene u suvremenom svijetu.

Prepoznat će u Mariji ženu koja je iskusila siromaštvo, stradanja i bijeg, izgnanstvo i smrtnu osudu svoga sina, a koja je unatoč tome ostala vjerna službenica Gospodinova, jaka žena i hrabra majka. Zbog toga bezbrojne tisuće majki u Mariji vide svoju utjehu i snagu, jer majku može razumjeti samo majka". (IKA)
Ispišite stranicu: