HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.02.2023.

Zagrebački Caritas u pohodu starijih i bolesnih

Povodom Svjetskog dana bolesnika Caritas Zagrebačke nadbiskupije pohodio je korisnike usluge pomoć u kući donoseći im duhovnu i tjelesnu okrijepu. »Teško nam je, naime, biti u miru s Bogom kad su naši odnosi s drugima i sa samim sobom prekinuti. Zato je tako važno, i kad je riječ o bolesti, da se cijela Crkva ugleda u primjer milosrdnog Samarijanca iz Evanđelja, kako bi postala vrijedna “poljska bolnica”: njezino poslanje, naime, osobito u povijesnim okolnostima kroz koje prolazimo, izražava se u ostvarivanju skrbi. Svi smo ranjivi i krhki; svi trebamo tu suosjećajnu pažnju koja se zna zaustaviti, pristupiti, iscijeliti i podići«, ističe papa Franjo u Poruci povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika.

Vođen Papinim poticajem Zagrebački Caritas i ove godine je Svjetski dan bolesnika obilježio prigodnim pohodom starijim i bolesnim osobama - korisnicima usluge pomoć u kući. Zaposlenici i volonteri Caritasa obišli su tridesetak korisnika te im donijeli prigodne darove, a rektor i duhovnici Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u pratnji bogoslova pohodili su ih noseći im duhovnu okrijepu – sv. Ispovijed te sakramente sv. Pričesti i bolesničkog pomazanja.

Među Caritasovim korisnicima pomoći u kući je i gđa Stanka, koja će za osam dana napuniti devedeset i četiri godine. Ništa je ne boli, samo je umorna od starosti, kaže ova vedra i razgovorljiva starica. Donedavno je sama kuhala ali je u tom razdoblju izgubila petnaest kilograma jer bi nekada i zaboravila skuhati pa sada ima dostavu obroka iz jednog doma za starije i nemoćne osobe. Caritasova gerontodomaćica  počisti mi stan, po potrebi ispegla rublje, donese potrepštine iz trgovine, plati režije, popriča sa mnom jer od prijatelja nemam nikoga više živog, ističe gđa Stanka. Za tu pomoć Caritasa kaže da joj zlata vrijedi. Rado se s veseljem i zahvalnošću prisjeća i Caritasovih darova za Božić, Uskrs i Dan bolesnika. Zahvalna je za pomoć koju joj Caritas pruža olakšavajući joj tako starost i ublažavajući samoću.



»KAD MI JE BILO NAJGORE, SAMO SAM REKLA: 'BOŽE, JA HOĆU JOŠ ŽIVJETI, NEMOJ ME JOŠ UZETI!'«

Gđi Vlasti pomoć u kući iz Zagrebačkog Caritasa dolazi već oko tri godine. Budući da je još prilično samostalna - kuha za svoju djecu, sama pere rublje, prošeta psa, ide u trgovinu... - pomoć joj se pruža samo dvaput mjesečno. Kaže da joj je Caritasova gerontodomaćica kao prijateljica, a ponekad i savjetnica. S radošću je dočekuje i voli kada darivaju jedna drugu malim znakovima pažnje. Do prije tri mjeseca gđa Vlasta još je sama običavala otići biciklom do tržnice ali se krajem prošle godine jako razboljela pa mjesec i pol nije mogla iz kreveta. Kralježnica joj se 5 mm pomaknula i pritisnula živac u kuku, zbog čega je imala jako velike bolove. »Kad mi je bilo najgore, samo sam rekla: 'Bože, ja hoću još živjeti, nemoj me još uzeti!' Mogu samo reći: vjera me moja spasila«, kaže ova bistra starica, koja je 9. veljače navršila je 83 godine života. Zbog svega toga ali i zbog osteopenije, sada od kuće ide samo pješice i to ne dalje od obližnje trgovine, uz pomoć svoja dva štapa. Živi uredno, televiziju ne gleda puno, a voli čitati, rješavati križaljke, uzgajati cvijeće te bilježiti lijepe, nadahnjujuće misli, koje zapisuje na kuhinjski zid. Za sljedeću misao i molitvu kaže da je napisala prilikom jednog hodočašća i da joj je ona svakodnevno zvjezda vodilja: »Svako jutro kad se ustanem stanem pred raspelom i molim: Isuse, dao si mi snage da sam se ustala, daj mi snage da radim i blagoslovi me. I onda je sve lakše. Koračam, a on me drži za ruku.«

DA JOJ CARITAS NIJE DAO HRANU, NE BI IMALA NOVCA ZA OGRJEV

Skromno žive i supružnici Branko i Emilija, koje su povodom Svjetskog dana bolesnika posjetile Caritasove zaposlenice. Život im ipak malo olakšava to što imaju dostavu toplih obroka te Caritasovu pomoć u kući ali povremeno i pomoć u naravi. »Puno mi znači pomoć Caritasa i u odjeći i u hrani jer da mi niste dali hranu, od svoje penzije ne bih imala za drva«, kaže sa zahvalnošću gđa Emilija, čiji je suprug nedavno bio operiran. Sada je, hvala Bogu, dobro i već može hodati.

Puno znači Caritasova pomoć u kući i gđi Jelici, koja je teže pokretna i koristi štake ili hodalicu. Osim toga više ne vidi dobro pa ne može sama podesiti za rad perilicu za rublje. Caritasova gerontodomaćica dolazi joj svaka dva tjedna.
-
Popis starijih i nemoćnih osoba za koje Caritas Zagrebačke nadbiskupije skrbi kroz uslugu pomoć u kući i na razne druge načine, tijekom čitave godine a ne samo prigodnim posjetom za Svjetski dan bolesnika, dugačak je. Tako je tijekom 2022. godine uslugu pomoći u kući primalo 65 korisnika, dok su 293 obitelji koje kod kuće njeguju bolesnog člana primile pomoć kroz posudbu bolesničkih kreveta, invalidskih pomagala i pelena za odrasle. 

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: