HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.05.2017.

Vugrovečko misno ruho



Bogatstvo misnoga ruha nastajalog kroz stoljeća za vugrovečku župu prikazano je na izložbi  "Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu" koja je otvorena u sesvetskom  Muzeju Prigorja.

O izložbi je na otvaranju govorila Morena Želja Želle, ravnateljica Muzeja te Dubravka Habuš Skendžić, restaurator savjetnik koja ju je sa svojim suradnicima postavila, a vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić izložbu je otvorio.
 
Izložba je nastala kao rezultat provedene terenske obrade inventara župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu u sklopu projekta „Dokumentiranje, zaštita i prezentacija crkvenih inventara Sesvetskog prigorja“ prilikom koje je obrađeno i misno ruho te drugi predmeti crkvenog tekstila koji su izloženi na ovoj izložbi.

„Kroz izložbu želimo objasniti bogatu slojevitost simbolike i važnosti predmeta crkvenog tekstila u liturgiji, njegovo porijeklo i značenje, osnovne elemente i način upotrebe tijekom liturgijske godine kao i uzroke njegovog propadanja te upozoriti na potrebu njegove zaštite“, riječi su prof. Dubravke Habuš Skendžić.
 
Najprepoznatljiviji elementi crkvenog tekstila sadržani su u misnom ili liturgijskom ruhu, a u kategoriju crkvenog tekstila još ulaze i predmeti namijenjeni opremi kaleža, kao i ukrašavanje crkvenih prostora, namještaja i svetačkih kipova.
 
Svi eksponati - misnice, dalmatike, štole, manipuli, velumi i burse detaljno su opisani, od mjesta i vremena nastanka, materijala od kojega su izrađeni te namjene predmeta.



Misno je ruho izloženo po bojama s objašnjenjima simbolike boja, životinjskih likova koji se pojavljuju - pelikana, golubice, pauna te objašnjenja u koje se doba liturgijske godine nosi ruho određene boje.
 
Među sačuvanim misnim ruhom ističe se vezeni bijeli komplet koji se sastoji od misnice, dvije dalmatike, dvije štole, dva manipula, veluma za kalež i burse. Njegova se vrijednost ističe u samoj činjenici što je sačuvan čitav komplet iako je, nažalost, neprimjereno obnovljen.
 
Većinu izloženoga misnoga ruha koje se nalazi u župi vugrovečki župnik vlč. Lucić koristi i danas. Među njima je i plašt-pluvijal, veliki, polukružni, bogato ukrašen plašt kojega župnik koristi u svečanoj procesiji za Tijelovo.

Na izložbi je izloženo i vugrovečko misno ruho iz Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije. Dr. Kamilo Dočkal u časopisu Katolički list (1940. - 1944.) napisao je: „Poznato je da je župa Vugrovec u povijesti naše biskupije uživala poseban položaj... Ovamo su biskupi znali dolaziti na odmor. Tu su znali i dulje vremena boraviti. Pošto su bili povezani sa župnom crkvom, davali su joj dragocjene darove u misnom ruhu i svetom posuđu.“



A onda je vlč. Ivan Mitrečić mnoge od tih darova poklonio Dijecezanskom muzeju „...jednu biskupsku mitru od srebrnog svilenog brokata...10 misnica muzejske vrijednosti kao i niz zlatarskih predmeta, dva kaleža iz doba gotike (1666. i 1680. god.), dva kaleža i kalež s patentom biskupa Franje Thauszyja - svi iz 18. st., ciborij iz 1700. godine, pacifikal iz 1612. godine... i niz drugih vrijednih predmeta.“
 
Realizaciju ove jedinstvene i vrijedne izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a izložba je otvorena za javnost od 4. svibnja do rujna 2017. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati u Muzeju Prigorja, Trg Dragutina Domjanića u Sesvetama.
                                                            Ankica Blažinović-Kljajo
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda

Ispišite stranicu: