HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.10.2020.

Vugrovečki vjernici proslavili blagdan sv. Mihovila

Iako  župa u Vugrovcu nosi ime velikoga sveca, sv. Franje Ksaverskoga te ga slavi kao svoga zaštitnika, sv. Mihovil stoljećima je omiljen među vugrovečkim vjernicima, koji su crkvu sv. Mihovila izgradili još u 16. st. te ga, kao svoga zaštitnika, slavili sve do 1759. kada su im zagrebački biskupi dali izgraditi novu župnu crkvu sv. Franje Ksaverskoga.
 

 U nedjelju 4. listopada svečano misno slavlje predvodio je otac Ilija Grgić iz Družbe Krvi Kristove u koncelebraciji s upraviteljem vugrovečke župe vlč. Filipom Lucićem.

Sve do ove godine, blagdan sv. Mihovila slavio se, osim svetom misom i velikim proštenjem. Zahvaljujući KUD-u Dragutin Domjanić, vugrovečko Miholje postalo je nadaleko poznato zbog okupljanja velikog broja kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske, ali i izvan nje, kao i likovne kolonije u kojoj su sudjelovali domaći i strani likovni umjetnici. Upravo su na tim likovnim kolonijama nastajali radovi koji danas služe kao oltarne slike u privremenoj crkvi pod šatorom jer je novobnovljena župna crkva teško oštećena u ožujku prilikom potresa. I dok je proštenje ove godine izostalo zbog epidemioloških razloga, nakon mise je blagoslovljen kip. sv. Gabrijela postavljen ispred župne kuće. Kip je izradio samouki kipar Izidor Popijač Žiga

Kip sv. Mihovila već je ranije postavljen u dvorištu župnoga dvora, a njegov je autor akademski kipar Petar Popijač, sin Izidora Popijač.
                                  Ankica Blažinović- Kljajo
Ispišite stranicu: