HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.05.2016.

Vugrovečke Miholjice



Sv. Mihael arkanđeo stoljećima je štovan u vugrovečkoj župi i nekadašnja župna crkva iz 13. st. na starom vugrovečkom groblju nosi njegovo ime. U njoj se danas služe sv. mise zadušnice nakon sahrana na tom mjesnom groblju, ali se i dvaput godišnje slave svečane mise vezane uz blagdane sv. Mihovila. Upravo uz tog sveca vezana su dva proštenja koja se tredicionalno održavaju u Vugrovcu.



Prvo je ovo proljetno, svibanjsko, zvano Miholjice kojim smo proslavili u nedjelju 8. svibnja prvo ukazanje arkanđela Mihaela sv. Lorenzu Maioranu, biskupu Siponta, davne 490. godine u jednoj špilji na brdu Gargano u jugoistočnoj Italiji. Sv. misu predvodio je vlč. Bruno Matos u koncelebraciji s vugrovečkim upraviteljem župe  vlč. Filipom Lucićem.



U subotu uoči Miholjica u toj drevnoj vugrovečkoj crkvi iznimne povijesne i umjetničke vrijednosti otvorena je izložba akademske slikarice Irene Gayatri Horvat pod nazivom Kreposti i mane. Četrnaest slika ukomponirano je u prostor glavnog i sporednih oltara, na mjesta gdje su nekad stajali kipovi ukradeni iz crkve osamdesetih godina. Slike poput ikona na zlatnoj podlozi izgledaju kao da pripadaju oltarima jer ih je slikarica radila u skladu s ondašnjim  likovnim i arhitektonskim kanonima. I kreposti i vrline slikarica je prikazala kao privlačne djevojke i potrebno je pozorno motriti slike koje raznim znakovima i simbolima otkrivaju naše „ljudske karakteristike“, kako ih je nazvala autorica izložbe i predsjednica HULULUK-a Zagreb Sanda Stanaćev Bajzek.

Vizualno događanje upotpunili su glazbenici Simon Skalar i Marko Mandir koji su u Vugrovec stigli u okviru hrvatsko- slovenske suradnje. Slovenski suvremeni kompozitor Simon Skalar izveo je na klaviru vlastitu kompoziciju, napisanu upravo za ovu izložbu, Ljubav i oholost praćen glasom basa Marka Mandira.
                                    
   Ankica Blažinović- Kljajo
Ispišite stranicu: