HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.05.2016.

Vojni biskup mons. Jure Bogdan s hodočasnicima u crkvi sv. Jeronima



U sklopu međunarodnoga hodočašća vojnih i policijskih djelatnika i njihovih obitelji u Svetoj godini milosrđa, hrvatska hodočasnička skupina predvođena svojim ordinarijem biskupom mons. Jurom Bogdanom posjetila je u petak, 29. travnja Hrvatsku crkvu sv. Jeronima.

Hrvatske vojnike i policajce s njihovim obiteljima dočekao je vicerektor vlč. Marko Đurin. Upoznao ih je s poviješću hrvatskih svetojeronimskih ustanova koje su netom proslavile 563. obljetnicu svoga postojanja.

Zajedno s hodočasnicima stigli su ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Vlaho Orepić i načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Mirko Šundov. Kasnije su im se pridružili i ministar obrane Republike Hrvatske Josip Buljević te veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić.
 
Svetu misu u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata o. Jakovom Mamićem te vojnim i policijskim kapelanima predvodio je biskup mons. Jure Bogdan. U homiliji se osvrnuo na prvo čitanje iz Djela apostolskih koje govori o sporu u prvoj Crkvi. I naše je to iskustvo, istaknuo je biskup Bogdan, premda smo svi kršćani i pozivamo se na Isusa, da katkada naša lomljivost i krhkost prevlada te dođe do nerazumijevanja i svađe.



Prva je Crkva u rješavanju spora izabrala dvojicu uglednih muževa, Barsabu i Silu, u koje su obje strane imala povjerenja radi njihovoga vjerničkog svjedočenja, kako bi oni posredovali. Ondašnji je spor nadvladan, a tako mogu i naši današnji, polazeći upravo od evanđelja dana koje donosi odlomak iz Isusovog oproštajnog govora prije njegove muke, objasnio je Biskup te nastavio: „Kada bismo htjeli sažeti svu kršćansku vjeru, reći što je program naše vjere, onda je to nova zapovijed ljubavi: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!“

Na kraju homilije mons. Bogdan pozvao je vjernike: „Ponesite ovo zrnce s večerašnje svete mise, s ovoga hodočašća: Ljubite jedni druge kao što vas Krist ljubi! Budite spremni tražiti rješenja za one situacije kada je pomanjkala ljubav!“
 
Nakon svete mise biskup Bogdan je ministre Orepića i Buljevića te generala Šundova s pratnjom ukratko proveo kroz Zavod u kojem je dugi niz godina djelovao kao rektor te im pokazao umjetnička djela Ivana Meštrovića i Joze Kljakovića kojima je ukrašena zavodska zgrada.
 
Međunarodno se vojno hodočašće nastavilo u subotu, 30. travnja audijencijom pape Franje, a u nedjelju, 1. svibnja kardinal državni tajnik Pietro Parolin predvodio je svečanu svetu misu u Vatikanskoj bazilici. 
 

Tekst: Franjo Frankopan Velić
Fotografije: Zlatko Matić
Ispišite stranicu: