HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.11.2011.

Unijeti srce u glazbeno umijeće

slika

Dan uoči spomendana zaštitnice glazbe sv. Cecilije, u ponedjeljak 21. studenoga u zagrebačkoj se prvostolnici susrelo sedamnaest mješovitih pjevačkih župnih zborova grada Zagreba, u organizaciji Hrvatskoga društva crkvenih glazbenika i Glasa Koncila.

Euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski koji je najprije zahvalio pjevačima i glazbenicima na sudjelovanju tijekom lipanjskoga pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Na spomendan Marijinog prikazanja u hramu povukao je paralelu sa životom sv. Cecilije, "koja se toliko prepustila Božjem djelovanju u svom životu da je radije prihvatila smrt, nego da svoje tijelo i dušu, koje su hram Duha Svetoga, prepusti ovome svijetu". Propovjednik je ukazao na važnost potpune predanosti Kristu u svrhu cjelovite ispunjenosti, podsjećajući kako su sva umijeća i sposobnosti Božji dar.

"Svi koji svojim glasom, umijećem glazbenim i pjevačkim, službu Božju čine ljepšom, već sada su dijelovi u onoj svečanoj proslavi u vječnosti, kada će se pjevati pjesma nova. Pjevači i glazbenici u liturgiji ne posvećuju Bogu samo svoje sate ili darovne sposobnosti, nego sebe. Tako se, predajući Bogu, pjevajući Bogu, sami posvećuju. I dok pjesmom i glazbom slavimo Gospodina, trudeći se da do savršenstva uskladimo glasove i naš liturgijski ritam, ne zaboravimo da i najtočnije tehnički izvedeno ostaje hladno ako u nj nije uneseno i ljudsko srce", naglasio je biskup Gorski. Na tragu misli sv. Augustina istaknuo je važnost pjevanja ne samo riječima, već i klicanjem.

Kliknite za galeriju

U glazbenom programu misnog slavlja petstotinjak pjevača zagrebačkih zborova otpjevalo je ulaznu pjesmu "Začujem glas Gospodnji". Otpjevni psalam bio je "Evo šatora Božjeg s ljudima", nakon čega je uslijedila "Aleluja" Anđelka Klobučara.

Nakon prinosne pjesme "Darove prinesite", kao pričesne izabrane su "O da bude radost" i "Hvali, duše moja Gospoda", dočim su završne otpjevane "Zdravo, Djevo čista" i "Cecilijo". Tijekom euharistije izveden je i niz iz IX. gregorijanske mise - Kyrie, Sanctus i Agnus Dei.

Zborove je na orguljama pratio Neven Kraljić, uz dirigentsku palicu predstojnika Instituta za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu mo. Miroslava Martinjaka i koordinaciju Maruše Bartolić. (tš, gk)

O susretu zagrebačkih zborova čitajte i u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 27. studenog. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.

Audio-zapis glazbenoga programa bit će objavljen i na prigodnom nosaču zvuka, koji će biti priložen uz časopis za sakralnu glazbu Sveta Cecilija, u izdanju Glasa Koncila.

Ispišite stranicu: