HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.10.2016.

Umirovljenici s Caritasom u Ludbreg



Četrdesetak zagrebačkih umirovljenika u organizaciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije hodočastilo je u Proštenište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

Hodočasnici, njih četrdeset i četvoro, krenuli su na put iz Zagreba 7. listopada zajedničkim prijevozom ispred Kazališta Trešnja u jutarnjim satima. Po dolasku u Ludbreg srdačno ih je dočekao ludbreški župnik i čuvar Svetišta mons. Josip Đurkan, zajedno s kapelanom vlč. Kristijanom Stojkom. On ih je upoznao s poviješću ludbreškog svetišta te ih potaknuo da iskoriste ovu priliku te ispune uvjete potrebne da zadobiju Jubilarni potpuni oprost u svetoj Godini milosrđa za sebe ili za pokojnike.

Prije svete mise, koju je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predslavio vlč. Stojko, mnogi hodočasnici iskoristili su priliku za svetu ispovijed, za koju im je bio na raspolaganu mons. Đurkan.

Poslije osvježenja uz kavu i slatkiše/grickalice u župnom dvoru, hodočasnici su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta, koji je predvodio vlč. Stojko.

Prije odlaska iz Svetišta hodočasnicima su blagoslovljeni nabožni predmeti.

Poslije zajedničkog objeda u jednom od ludbreških ugostiteljskih objekata, zagrebački umirovljenici su se, pod stručnim vodstvom direktorice TZ Ludbreg gospođe Andreje Horvat, pobliže upoznali s poviješću Ludbrega te razgledali dvorac Batthyany u čijoj se kapeli, po predaji, dogodilo čudo pretvorbe.

U dobrom raspoloženju, koje je tijekom čitavog hodočašća sviranjem na gitari i pjevanjem podržavao volonter Dado Golemac, hodočasnici su se istoga dana kasno poslijepodne vratili u Zagreb. Među njima je bila i Manda Jurkić (53), nekadašnja volonterka u Područnom uredu zagrebačkoga Caritasa u Gajnicama. Ona je s oduševljenjem izjavila: »Danas je bilo prekrasno! Znala sam da neće ni kiša padati, da će nas Bog dragi i Srce Isusovo pratiti. (...) Ovo me jako oduševilo. Ovo je doživljaj koji nikada neću zaboraviti!«

Osim što je Caritas pokrio dio troškova prijevoza te objeda u hotelu, smanjenju cijene karte za hodočasnike doprinio je i Temeljni ogranak HDZ-a »Silvije Strahimir Kranjčević« - Trešnjevka sjever donacijom od 450 kuna. (CZN)
Ispišite stranicu: