HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.05.2020.

U Zaprešiću svečanim euharistijskim slavljem obilježena stota obljetnica rođenja sv. Ivana Pavla II.U večernjim satima u crkvi sv. Ivana Krstitelja 18. svibnja svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je stota  obljetnica rođenja sv. Ivana Pavla II., koju je predvodio zaprešićki dekan vlč. Ivan Frkonja i upravitelj župe sv. Petra apostola u Zaprešiću.
Koncelebrirali su uz domaćeg župnika Frkonju, rektor međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, župnik vikar Krunoslav Kolar, prof. Ilija Čabraja, a u asistenciji je bio trajni đakon Ilija Nikolić.

Na početku euharistijskog slavlja župnik Ivan Frkonja je rekao kako se župa sv. Petra apostola pridružila velikoj proslavi o stotom rođenju sv. Ivana Pavla II. koji je obilježio naše dane  ali koji je na poseban način vezan za naš hrvatski narod. „Grad Zaprešić i naša župa sv. Petra apostola na obostrano zadovoljstvo odabrali smo, za zaštitnika grada Zaprešića sv. Ivana Pavla II., a naziv glavnog gradskog trga od 2017. nosi njegovo ime. Postavljanjem kipa sv. Ivana Pavla II. na našem glavnom gradskom trgu, kao i samim nazivom trga po sv. Ivanu Pavlu II., željeli smo naš grad staviti pod zaštitu ovog duhovnog velikana 20. i 21. st., kako bi se, gledajući u njegov lik, život, djela i sve vrjednote za koje se istinski borio, nadahnjivali u svem našem življenju i radu.“Poslije popričesne molitve vjernici su procesijskom hodu zajedno sa svojim svećenicima uz pjevanje marijanskih pjesama uputili prema kipu sv. Ivana Pavla II. Prigodnim riječima župnik Ivan Frkonja ponovno je podsjetio na tako duhovan i bogat pontifikat sv. Ivana Pavla II. koji je bio blagoslov  za cijeli svijet a posebno za hrvatski narod kojeg je u samo u devet godina posjetio tri puta.

„Draga braćo i sestre, zahvalni Bogu za dar svetog pape Ivana Pavla II., danas, na spomen 100. obljetnice njegova rođenja, želimo uputiti svoje molitve uvjereni kako će nas njegov moćni zagovor pratiti pred licem Gospodnjim.  Uvjereni u njegovu molitvenu i duhovnu blizinu, otvorimo vrata svoga srca Kristu te uzdignimo svoje molitve! rekao je župnik Frkonja. Nakon toga uslijedili su litanije u čast  sv. Ivanu Pavlu II., a potom i molitva za dobivanje milosti po njegovu zagovoru koje je predvodio župni vikar Krunoslav Kolar.

Proslava je završila s pjesmom Krist na žalu kojeg su zajedno za ovo euharistijsko slavlje uzveličali pjevanjem zbor mladih „Stijene“ i župni Mješoviti zbor „sv. Cecilija“ uz vodstvo Marije Nikolić i bogoslova Lea Langa.                                                                                                                     Ilija Nikolić

Ispišite stranicu: