HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.11.2022.

U Zaprešiću otvorena izložba "Euharistijska čuda diljem svijeta"

U organizaciji Župe svetog Petra apostola i Stepinčeve oaze mira Zaprešić u Dvorani bl. Alozija Stepinca u četvrtak 3. studenoga otvorena je izložba „Euharistijska čuda diljem svijeta“.

Svečano misno slavlje prije izložbe u crkvi sv. Ivana Krstitelja predslavio je župnik Župe Rođenja Isusova u zagrebačkom naselju Kajzerica vlč. Krunoslav Kolar. Potaknuo je vjernike na razmišljanje kako je svako euharistijsko slavlje aktualizacija Božjeg djela spasenja; nije samo uspomena nego poziv na izvršavanje Kristova naloga – ona je Krist, njegovo uprisutnjenje.



Propovjednik je, približavajući autora izložbe – jednog od najmlađih blaženika Katoličke crkve Carla Acutisa. koji je prije dvije godine stavljen na čast oltara, istaknuo: “Blaženi Carlo nije činio čudesa, nije imao ukazanja, niti je bio obilježen stigmama. Dapače, bio je jednak svojim vršnjacima u svemu osim u jednome, i to onom najbitnijem: on je Boga svakog dana iznova stavljao na prvo mjesto u svome životu. Od svoje prve pričesti, koju je primio sa sedam godina, svakog je dana išao na svetu misu i pričešćivao se, a vrijeme je volio provoditi pred Presvetim. Ovdje je crpio snagu da bude ono na što nas sve Bog poziva, a to je svetost.”

Govoreći o svetosti bl. Carla kao uzor današnjim mladima, propovjednik je istaknuo da je vidi u redovitosti života gdje je na poseban način štovao presvetu euharistiju, Blaženu Djevicu Mariju, molitvu krunice i pokazivao nesebičnu kršćansku zauzetost prema siromasima.

“Dok je domet velike većine njegovih vršnjaka da računalo koriste za surfanje internetom, gledanje filmova i serija te igranje igrica, on je svoje znanje iz područja računalne tehnologije iskoristio da bi svijetu darovao jednu posebnu internetsku stranicu gdje su dostupni podaci o više od 130 euharistijskih čuda. Ovdje dolazimo do poveznice euharistije i bl. Carla Acutisa, koji je najsvetije otajstvo smatrao autocestom za nebo, najsigurnijim putem k Bogu”, ustvrdio je vlč. Kolar.

Na kraju homilije pozvao je vjernike da se utječu zagovoru bl. Carla kako bi im pomogao da u svakoj euharistiji očima duha promatraju čudo Božje ljubavi, da u bijelom posvećenom kruhu i bez otkrivanja prepoznaju tijelo Kristovo, a u posvećenom vinu Kristovu krv.

Pjevanje je predvodio Zbor mladih "Stijene" pod vodstvom Marije Nikolić.



Izložba ima namjeru da se posjetitelje potakne na iskreno i duboko štovanje sakramenta Euharistije. Izložbu je postavila akademska slikarica Antonija Čačić na 32 panoa, gdje se može vidjeti četvrtina izvornog postava. Izložba je postavljena kronološki, a pobrojana su euharistijska čuda od 780. do 2013. godine.

Svi zainteresirani posjetitelji izložbu će moći pogledati kroz narednih deset dana do 13. studenoga; radnim danom od 17 do – 20.30, a nedjeljom poslije svih misa do 14 te od 17 do 20.30 sati.

Izložbu je moguće posjetiti i na mrežnoj stranici www.miracolieucaristici.org

Ilija Nikolić
Ispišite stranicu: