HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.03.2023.

U Pribiću proslavljena 21. obljetnica smrti kardinala Franje Kuharića

Svečanim misnim slavljem u Župi sv. Siksta u Pribiću, rodnoj župi blagopokojnog kardinala Franje Kuharića, proslavljena je 21. obljetnica njegovog rođenja za Nebo u subotu 11. ožujka 2023. godine.



Euharistijsko slavlje predvodio je policijski kapelan vlč. Drago Kozić u koncelebraciji s generalnim postulatorom za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Jurjom Bateljom, vicepostulatorom vlč. Tomislavom Hačkom, dekanom Jastrebarskog dekanata preč. Miroslavom Lesičarom, pribićkim župnikom vlč. Stjepanom Dijanešom, župnikom u Svetoj Klari vlč. Darkom Pužinom te umirovljenim svećenicima vlč. Đurom Zrakićem i vlč. Stjepanom Penićem.



Predslavitelj je u homiliji vjernicima uputio poticajne poruke na temelju citata kardinala Kuharića: "Kad se planine gledaju iz daljine ne vidi se sve bogatstvo njihove ljepote. Ali kad se uđe u njih onda se vidi sva različitost vidika, očituju se vrhunci, vide se doline, i otkriva se bogatstvo planinskih vijenaca. Slično se događa i s Božjim čovjekom. Ako ga gledamo iz daljine bilo vremenske, bilo prostorne, ne doživljavamo bogatstvo njegove duše. Ali kad se uđe u otajstvo duše, otkriva se bogatstvo milosti."



Vlč. Kozić potaknuo je okupljene na iskazivanje milosrđa i praštanje, posebno u ovom vremenu u kojem živimo. Na kraju homilije naglasio je kako je ovaj kraj dao mnoge svete ljude te kako su oni poticaj svima da budu slijede njihov primjer i budu sveti.



Na kraju misnoga slavlje mons. Juraj Batelja kazao je kako znamo da je kardinal Kuharić umro na glasu svetosti te je pozvao vjernike da svoja svjedočanstva, pisma i slike blagopokojnog kardinala pošalju Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu. "To će biti naš ulog ne samo čuvanju uspomene na nj nego će biti i prinos njegovoj proslavi, ako bude Božja volja, i za njegovo uzdignuće na čast oltara", dodao je mons. Batelja.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Dražen Kopač
Ispišite stranicu: