HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.03.2022.

U Pribiću proslavljena 20. obljetnica smrti kardinala Franje Kuharića

Svečanim misnim slavljem u Župi sv. Siksta u pribiću, rodnoj župi blagopokojnog kardinala Franje Kuharića, proslavljena je 20. obljetnica njegovog rođenja za Nebo. Slavlje je predvodio generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec u zajedništvu sa svećenicima Jaskanskoga dekanata, a prisutni su bili vjernici iz domaće i susjednih župa. Sve prisutne pozdravio je domaći župnik vlč. Stjepan Dijaneš. 
 
Misa je slavljena na otvorenom prostoru pred crkvom i kipom kardinala Franje Kuharića. 


 
Mons. Subotičanec u propovijedi donosi život, duhovnost, baštinu i primjer sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića u svjetlu liturgijskih čitanja te ga uzima kao svojevrsni orijentir na životnim putevima i u koracima koje svaki pojedinac čini kročeći ovozemaljskim stazama.

Istaknuo je da u prvom liturgijskom čitanju prorok Ezekiel posreduje najprije Božji poziv na obraćenje. "Pri tome posebno naglašava pravo i pravicu, ističe pravednost kao silu i snagu koja je u stanju suprotstaviti se grijehu i zlu. Upravo su obraćenje, vršenje Božjih zapovijedi, odricanje od grijeha i činjenje pravednosti osnove na kojima je sluga Božji kardinal Kuharić temeljio svoje pastirsko poslanje, svoje djelovanje i promišljanje."

Čitav svoj život, sve svoje poslanje oblikovao je u svjetlu vršenja pravednosti i posebno u onim trenucima kad je to bilo iznimno teško, kad je ljudima trebalo poticaja i ohrabrenja, kad su bol i tuga razdirali srca i zapravo, ljudski gledano, pozivali na bijes, na osvetu… U vremenu komunističkog progona i terora, u vremenu nanošenja nepravdi i nasilja, u vremenu ratnih stradanja i sijanja smrti, zagrebački nadbiskup, pastir kojemu je tada provjereno stado na kojeg je sa svih strana nasrtalo zlo… Nije ni pod koju cijenu odustajao od pravednosti utemeljene na Božjoj ljubavi, imajući uvijek i prije svega na umu biblijsku utjehu da će pravednik živjeti od vjere i da će ga pravedan život i vjernost Gospodinu dovesti u Kraljevstvo nebesko."



Nadodao je da Evanđelje također progovara o pravednosti kao nezaobilaznom uvjetu za ulazak u Božje kraljevstva i na poseban način naglašava da je mjerilo pravednoga življenja zapravo odnos prema bratu čovjeku. "Kardinal Franjo Kuharić s posebnim je osjećajem pazio na međuljudske odnose, gajeći iskrenu brigu i ljubav prema svakome čovjeku, a napose prema onom običnom, jednostavnom, malom čovjeku kojega je susretao u nebrojenim prilikama. I baš po toj jednostavnosti, po toj nepatvorenoj dobrodušnosti i pristupačnosti bio je prepoznat i prihvaćen među ljudima."

"Važno je posebno naglasiti ljubav, tu ljubav koju je uistinu živio vjeran svojem geslu: „Bog je ljubav“ pozivajući neumorno i u svakoj prilici na pomirbu, na izmirenje, na oprost neprijatelju u ono vrijeme Domovinskog rata - najžešćih i najvećih stradanja našeg naroda. Tu veličinu možda bolje razumijemo danas s jedim određenim odmakom i kao svjedoci mnogih stradanja koja posljednjih dana pogađaju bratski ukrajinski narod. Da, ljubiti i onda kad je tu riječ teško izgovoriti, a kamoli primijeniti u stvarnom životu."

"Da, doista sluga Božji kardinal Franjo Kuharić može nam i danas biti putokaz, njegov lik može nam biti i nadahnuće i pokazatelj smjera koji preko življenja pravednosti, ljubavi, vršenja Božjih zapovjedi vodi ka konačnom cilju, vječnom zajedništvu s Bogom u Njegovom kraljevstvu. Molimo zato, draga braćo i sestre, u ovom euharistijskom slavlju, molimo u zahvalnosti Gospodinu za našeg kardinala Franju Kuharića vjerujući da i on moli pred licem Božjim za nas, za svoj hrvatski narod i za crkvu zagrebačku na njezinom ovozemaljskom putu", zaključio je mons. Subotičanec.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: