HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.11.2014.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

"Čovjekovom duhovnošću nitko ne smije manipulirati" - tako glasi naslov izvještaja s međunarodnoga, međureligijskoga i interdisciplinarnoga simpozija "Novi religiozni pokreti, sekte i kultovi" koji je održan 8. i 9. studenoga u Zagrebu. Fotografijom s događaja na naslovnici i opširnim izvještajem otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 46. u tekućoj godini, s nadnevkom od 16. studenoga, koji uključuje i mjesečni magazin "Priliku".

Trud inicijative "U ime obitelji" - koja je saznala da na biračkom popisu Ministarstva uprave ima oko pola milijuna punoljetnih osoba više negoli na popisu stanovništva 2011. godine, ili više od četvrt milijuna više negoli na popisu za referendum o ulasku Hrvatske u EU - potaknuo je na promišljanje autora komentara novoga broja Glasa Koncila, zamjenika glavnoga urednika Branimira Stanića.

Kako je moguć toliki nesrazmjer u brojkama, iza kojih stoje konkretni ljudi, građani - pita se autor komentara. "Ako posljednji objavljeni broj birača nije točan, što je po svemu sudeći vjerojatno, nema nikakve dvojbe da je u Hrvatskoj hitno potrebno izmijeniti izborni zakon", zaključuje između ostaloga Stanić.

Približavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kao i braniteljski prosvjed u Zagrebu ostavili su poseban pečat u novome broju katoličkoga tjednika. Glas Koncila objavio je priopćenje Nadbiskupskoga duhovnoga stola o susretu predstavnika braniteljskih udruga i skupina sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, kao i izjavu koju je u toj prigodi dao predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški.

Mnogi su puno toga rekli o pitanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru. Prva koja je taj problem analizirala s retoričkoga stajališta jest prof. dr. Gordana Varošanec-Škarić, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pozivajući se na načelo pravičnosti - koje zahtijeva da se pravo što moguće približi pravdi, tj. stvarnim ljudima i prilikama u kojima oni žive - sugovornica u razgovoru analizira različite aspekte koji tvore konkretni kontekst vukovarske priče.

Dr. Varošanec-Škarić između ostaloga kaže: "Hrvatski narod ne inati se valjda bezrazložno. Što su odgovori na njegove patnje? Hipokrizija hrvatskih političara. Što njima znači poštivanje hrvatskih zakona, što njima znači provođenje zakona? Njima je očito kriv hrvatski narod. Ali, neka se priviknu, taj narod postoji i traži da se poštuju i njegova prava, i to u zakonskim okvirima. Ne traže ništa izvan toga i ne će im političari koji suženo tumače zakone kako im odgovara izbrisati zdrav razum. Treba jasno reći da je povrijeđenost Vukovaraca legitimna."

Osim intervjua, Glas Koncila je Gradu-heroju posvetio i reportažni prikaz o životu i pogledima konkretnih ljudi u Vukovaru, gotovo dva desetljeća od završetka Domovinskoga rata.

Redovita reportaža u novome broju Glasa Koncila vodi čitatelje u koprivničku župu sv. Antuna Padovanskoga (poznatu i kao Koprivnica II), dok kroz rubriku "Vjernici laici aktivni u Crkvi" progovara Evica Kraljić iz središnje novogradiške župe Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije - sugovornica iza koje je životni put na kojemu se iz frizerke razvila u pjesnikinju i književnicu (tekstove joj izvode "Gazde", Ćiro Gašparac), a od distancirane vjernice postala je osvjedočena i aktivna vjernica.

Nova "Prilika" na naslovnici nudi prilog s područja glazbe, analizirajući novi televizijski trend glazbenih "reality" emisija. "Što će društvu ostati nakon emisija koje se hvale da su 'stvarne'?", jedno je od pitanja koje si postavlja autor priloga glazbeni analitičar Mario Šoša. Političkim mesijanizmom, koji već najavljuju predsjednički kandidati, premda kampanja još uopće nije postala, bavi se politička kolumna u "Prilici", dok se ekonomski prilog bavi pitanjem što ekonomisti mogu učiniti za spas posrnuloga hrvatskoga gospodarstva. (GK)

Ispišite stranicu: