HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.11.2013.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

Fotografijom s prošlogodišnje kolone sjećanja u Vukovaru i popratnim tekstom na naslovnici čitateljima se otvara novi broj Glasa Koncila, 46. u tekućoj godini s nadnevkom od 17. studenoga. U popratnome tekstu kaže se da Vukovar i danas "objedinjuje sve simbole suvremenog hrvatskog pokreta otpora ideologijama koje idu na štetu čovjeka".

"I baš kad se pomislilo da će, čak i nakon mirne reintegracije, od Vukovara ostati samo sjećanje i prigodničarsko godišnje spominjanje kobnoga 18. studenoga, suvremena vukovarska 'kolona sjećanja' sve više postaje kolona budućnosti kakvu Hrvatska zaslužuje", kaže se u popratnome tekstu na naslovnici.

Inače, na brojna pitanja vezana uz Vukovar, kako na ona trajno aktualna, tako i na ona koja su u ovome času aktualna, odgovara u intervjuu dr. Dražen Živić, voditelj Područnog centra Vukovar Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar".
Niz vrlo ozbiljnih pitanja, presudnih za budućnost, postavlja u svom komentaru urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Osvrće se na odluku Hrvatskoga sabora o raspisivanja referenduma o ustavnoj definiciji braka kao zajednice između muškarca i žene 1. prosinca ove godine. Odluka nije plod promjene stava vladajućih prema meritumu pitanja, nego "vremenskog tjesnaca u kojem treba donijeti ustavne promjene da bi se zaštitilo ono što je vladajućima posebno na srcu, a to je nastavak sofisticiranog opstruiranja europskoga uhidbenog naloga".

Urednik se osvrće i na "nečuveni govor mržnje i etiketiranje" građanske inicijative koja je inicirala pokretanje referenduma, a time i više od 750.000 građana koji su svojim potpisima podržali inicijativu.
No "premda se treba radovati" raspisivanju referenduma, ipak ne treba zaboraviti na "svakodnevne brige", kaže mons. Miklenić, osvrćući se osobito na problem nezaposlenosti. "Ti nezaposleni, osobito visoko obrazovani mladi, iskoristit će svaku priliku da napuste Hrvatsku i svoj kruh počnu zarađivati u drugim zemljama, a Hrvatska će ostati još starija, još bliže izumiranju, jer ti mladi neće ni pomišljati da u Hrvatskoj sklapaju brak, da u Hrvatskoj rađaju djecu", kaže Miklenić ukazujući na ignoriranje toga problema vladajućih i oporbenih političkih elita.

U tom kontekstu osvrće se i na nezainteresiranost vlade za otkup dionica INA-e od MOL-a, uz istovremenu lakoću s kojom se najavljuje prodaja Croatia osiguranja, a s njime i 31% hrvatskog tržišta osiguranja. "Tko li je političarima dao mandat za takvo postupanje", pita mons. Miklenić.
Više se pak priloga odnosi na predstojeći referendum. Tako se na drugoj stranici prenosi vijest o pismu sisačkog biskupa dr. Vlade Košića kojim on poziva: "Iziđite na referendum" te priopćenje Građanske inicijative "U ime obitelji" u povodu raspisivanja referenduma.

U rubrici "Teološki osvrt" dr. Josip Sabol tumači s kojih strana "puše vjetar" koji želi srušiti brak i obitelj, a mladi novinar Ivan Tašev analizirao je na 14. stranici "valove nesnošljivosti u virtualnom prostoru". Nadnaslov teksta jasno govori o čemu je riječ: "Neviđena količina mržnje protiv braka širi se internetom".
Na valnoj duljini urednikova komentara jest i "vapaj usred Slavonije" (iz naslova izvještaja) koji je uputio đakovačko-osječki nadbiskup dr. Đuro Hranić mladim Slavoncima na nadbiskupijskom susretu mladih u Slavonskom Brodu. Ostat ćemo ovdje i uhvatit ćemo se ukoštac s problemima - poručio je nadbiskup mladima.

Iz života Crkve u svijetu valja istaknuti prilog o tragediji koja je zadesila Filipine, intoniran kao poziv na solidarnost. Izravno je poziv na prikupljanje pomoći uputio i Hrvatski Caritas, a Glas Koncila je objavio i potrebne podatke o načinu na koji se čitatelji mogu priključiti akciji.

Podosta je bombastično u medijima odjeknula vijest o objavljivanju Pripravnog dokumenta i upitnika, upućenih mjesnim Crkvama kao prvi korak u pripravi za predstojeće izvanredno zajedanje Biskupske sinode u Vatikanu o pastoralnim izazovima vezanima uz obitelj. Iscrpni se izvještaj o tome nalazi u novome broju Glasa Koncila.

Rubrika "Vjera naših dana" ovaj je put posvećena crkvenim pokretima i njihovim članovima. U rubrici "Susret" progovara Andrija Mažić, sin prognanika iz Zrina, mjesta koje su doslovno zatrli partizani u Drugom svjetskom ratu, a žrtve ni u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj do danas nisu primile minimalnu zadovoljštinu.

Reportaža u novome broju opisuje život župe Potočani u Bosanskoj Posavini, a u rubrici "Vjernici laici aktivni u Crkvi" svjedoči Marijan Vuković iz župe Marije Majke Crkve u zagrebačkoj Trnovčici. (IKA)Ispišite stranicu: