HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.10.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...


Posljednji listopadski broj katoličkog tjednika Glasa Koncila, otisnut na četrdeset stranica, otvara poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića da se pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije koju je izrekao na misi povodom početka 348. akademske godine.

Da je nova hrvatska Vlada pred golemim očekivanjima piše u komentaru glavni urednik Ivan Miklenić ističući: »Koliko bude stvarnih promjena i pomaka glede ostvarivanja nacionalnih ciljeva i interesa, koliko se omogući znanstveno preispitivanje prošlosti i bude iskazivao pijetet svim žrtvama, i koliko se bude utirao put razvijanju vlastitih komparativnih prednosti, kulturnoga, nacionalnoga i humanističkoga identiteta, toliko će hrvatski građani znati da imaju svoju Vladu, a ne eksponente skrivenih centara moći.«

Što je na međunarodnoj konferenciji o odnosu obitelji i škole prema odgoju za vrijednosti zapravo rečeno o odvojenim školama za djevojčice i dječake donosi detaljni izvještaj naslovljen »Da napokon zaživi višeglasje u školskom sustavu«. Gotovo nije bilo predavanja u kojem se nije ponovila riječ pluralizam odgoja. Na to su pozivali i organizatori konferencije i predavači: da se roditeljima u Hrvatskoj, kao što je primjer i u drugim europskim zemljama, omogući izbor za vlastito dijete, kako bi roditelji mogli odabrati model koji najbolje odgovara vrijednostima njihove obitelji.

U povodu Svih svetih i Spomena svih vjernih mrtvih u »Teološkom osvrtu« dr. Zoran Turza s Hrvatskog katoličkog sveučilišta govori o zatvaranju očiju pred smrti, kao i potiskivanju te teme u bolnicama te ističe da put prema smrti vodi dublje u život.

Prije 15 godina Dom sv. Ane u Rijeci pri nadbiskupijskom Caritasu od kuće za pomoć ženama žrtvama rata postala je prva ustanova u Hrvatskoj registrirana kao socijalna ustanova za žrtve obiteljskog nasilja. Tragom te obljetnice socijalno-karitativne ustanove Glas Koncila donosi priču iz kuće koja vida rane nesretne obitelji. S druge strane Hrvatske, iz Slavonije, tematiziraju se pučke kuhinje koje djeluju u Osijeku, Slavonskom brodu, Vinkovcima i Vukovaru te se ističe da se umjesto radnih mjesta otvaraju pučke kuhinje.

»Naš se svijet u posljednjih 15 godina nevjerojatno promijenio nabolje«, smatra sugovornik intervjua Glasa Koncila akademik Igor Rudan, najcitiraniji Hrvat s kojim se razgovaralo o svjetskim javnozdravstvenim izazovima. Kao liječnik i biolog sudjelovao je u projektu otkrivanja genetske podloge bolesti, kao i uzroka smrtnosti djece.

Rubrika »Put u slobodu« prenosi životno svjedočanstvo liječnika Vlade Milakovića koji je pobijedio ovisnost o kocki, dok u rubrici »Drugačiji su među nama« progovara studentica Katarina Kaljiković o iskustvu suočavanja s malignom bolešću. Među svjedočanstvima jest i ono Ive Marić iz rubrike »Vjernici laici aktivni u Crkvi«, a predstavljen je i Papin švicarski gardist hrvatskih korijena Andrew Galantay.

Reportaža na duplerici ovog je puta iz zagrebačke župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije s Malešnice koju je reporter Tomislav Šovagović doživio kao zajednicu u ljubavi otvorenu za druge. (it, gk)
Ispišite stranicu: