HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.10.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...


»Po svećenicima se treba vidjeti Božje milosrdno lice« – tim se naslovom na prvoj stranici i fotografijom s euharistijskog slavlja u svetištu Majke Božje Bistričke u ponedjeljak 3. listopada, prigodom hodočašća svećenika Zagrebačke metropolije u jubilejskoj Godini milosrđa, predstavlja novi broj Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 9. listopada. »Mi svećenici ne smijemo se pretvoriti u neku vrstu 'društvenih službenika', po mjeri socijalnih projekata, društvenih ili medijskih očekivanja, politike. Ne možemo stoga prihvaćati nikakve saveze koji ne sadrže obzore vječnosti, koji nisu pročišćeni neprolaznim«, poručio je tom prigodom svećenicima predvoditelj mise kardinal Josip Bozanić.

Glavni urednik Ivan Miklenić osvrće se u komentaru na javne servise, HINU i HRT, koji su postali žrtve politike. Povod tekstu je cenzurirana i stopirana vijest od strane ravnateljice HINE, zbog koje je autorica vijesti, inače bivša ravnateljica te agencije, koja je u Hini radila punih 26 godina dobila izvanredni otkaz. Stoga Miklenić upozorava na bit problema: »Sva odgovornost za grupaško i sektaško ponašanje u javnim servisima, medijima kao što su Hina i HRT, leži na političkim strankama i političarima koji žele upravljati odnosno manipulirati tim medijima u svoju korist. Javni servisi, bez obzira na to koja je opcija na vlasti, dužni su biti državotvorni, služiti pošteno i časno stvarnim hrvatskim nacionalnim ciljevima i interesima, ili ih treba eliminirati.«

U središnjem intervjuu naslovljenom: »Kvalitetno arhitektonsko djelo treba sadržavati i umjetničko-duhovnu dimenziju« arhitekt Vladi Bralić govori o zanimljivoj i rijetkoj temi – totalitarnoj arhitekturi, unoseći u svoje zaključke i ocjene minuloga razdoblja: »Masovno se gradilo u socijalističkom razdoblju Hrvatske često postupcima koji nisu dopuštali slobodno arhitektonsko stvaralaštvo. Pogrješna primjena teorije funkcionalizma ubrzo je promijenila izgled brojnih gradova koji su odjednom postali ispunjeni sasvim anonimnim zgradama, pri čemu njihova jednostavnost nije bila rezultat dubokoga arhitektonskoga idejnoga ili emotivnoga promišljanja.«

Stalne će rubrike također privući pozornost čitatelja zbog raznovrsnosti i aktualnosti tema. Tako u »Teološkom osvrtu« dr. fra Luka Marković odgovara na pitanje »Je li moguć spoj etike i ekonomije?«; Đurđica Ivanišević u »Zapažanjima« pita »Zar nije dosta školovanja kadrova za zapadnu Europu?«, novinar Tomislav Šovagović u »Susretu« predstavlja akademskog kipara Antuna Babića, a reportažu iz župe sv. Franje Asiškoga u Šikari potpisuje Brankica Lukačević.

Glas Koncila iscrpno izvješćuje o nedavnom pastirskome pohodu pape Franje Gruziji i Azerbajdžanu, zemljama u kojima su katolici na periferiji katoličkoga svijeta, o čemu je svjedočio rekordno malen broj vjernika na svakoj od dvije mise koje je Papa slavio s pripadnicima mjesnih Crkava.

Izvještava se također iz Hude Jame o prijenosu posmrtnih ostataka žrtava komunističkoga zločina, iz Zagreba i Varaždina o Sedmome hrvatskom žrtvoslovnom kongresu, iz Šibenika o proslavi sv. Mihovila zaštitnika grada i Šibenske biskupije, iz Požege o svečanom otvorenju Dijecezanskog muzeja, iz Marije Bistrice o 24. hrvatskome vojno-redarstvenom hodočašću i dr. (tv/gk)
Ispišite stranicu: