HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.09.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...


Novi broj Glasa Koncila od nedjelje 25. rujna
 na četrdeset stranica protkan je brojnim aktualnostima iz Crkve i društva.
U komentaru mons. Ivan Miklenić upozorava da je čas suočavanja s pojavama totalitarizama: »Za sve kojima je ozbiljno stalo do stvarne demokratizacije hrvatskoga društva velik je izazov što se hrvatsko društvo još nije oslobodilo dugogodišnje totalitarističke svijesti iz razdoblja komunističke vladavine, a već je opasno ugroženo novim totalitarizmom suvremenih ideologija koje na nasilnički način žele promicati zapadnu kulturnu revoluciju«, među ostalim navodi mons. Miklenić.

Posebno je potresna vijest pod naslovom »Europa je krenula putom samoubojstva« koju su prenijeli mediji da je prvi put u Belgiji eutanazirana maloljetna osoba. Kardinal Elio Sgreccia, predsjednik Papinske akademije za život u miru i jedan od najuglednijih katoličkih bioetičara je medijima među inim rekao: »Belgija nadmašuje i Nizozemsku ne određujući dobnu granicu za eutanaziju djece. Pred nama je skok s nečuvenom težinom, koji dehumanizira odnose među osobama. Došao je čas da se Europa zapita što želi sa svojom djecom«. Na audijenciji papa Franjo je pozvao na molitvu za mir u svijetu, a proslavljena je i 200. obljetnica žandarmerije. »Danas više nego ikada trebamo mir u ratu koji se vodi po cijelom svijetu. Molimo za mir! Po primjeru svetoga Franje, čovjeka bratstva i blagosti, svi smo pozvani svijetu pružiti snažno svjedočanstvo našega zajedničkoga zauzimanja za mir i pomirenje među narodima.«

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

U intervju dr. Ružica Martinović-Vlahović govori o književnosti, nagradama, liječništvu. Među inim ističe da je čovjek slika Božja, a priroda slika čovjekova. U Zagrebu je održan Okrugli stol o nasljeđu totalitarnih režima. O iskustvima Njemačke u procesu tranzicije iz komunističkoga u demokratsko društvo govorila je bivša zastupnica u njemačkom Bundestagu Vera Lengsfeld. Navela je kako su pojedinci proganjani na različite načine – ugrožavanjem egzistencije i profesionalnih karijera, kao i rušenjem obitelji i prijateljstava. Nakon pada komunizma pojavila su se tri cilja – slomiti Komunističku partiju, zabraniti Stasi i otvoriti pristup tajnim dokumentima. Dosjee nikad nije kasno otvoriti.

Franjevačke zajednice okupile su se u Zagrebu na važnim obljetnicama, a u propovijedi je biskup Košić rekao da su se nazočni okupili kao »jedna franjevačka obitelj koja u ovoj godini Božjega milosrđa zahvaljuje Bogu na milostima kojima ih je obdario, posebno na osam stoljeća porcijunkulskoga oprosta, ali i u kajanju i molitvi za oprost zbog diobe reda.« U poruci biskupa BKBiH-a u povodu lokalnih izbora stoji da su potrebni političari koji će poći putom čestitosti i razumijevanja.

U SAD-u je mons. Juralj Batelja govorio u liku bl. Stepinca koji je povezao najudaljenije hrvatske vjernike. Teološko-pastoralni seminar o sakramentu pomirenja održan je u Đakovu. Naglasak je stavljen na ispovijed – sakrament koji podiže i čovjeka i Crkvu. U Osijeku je održan Kongres »Na prvoj crti zdravlja« o pobolu hrvatskih branitelja i traženju rješenja. Prvi put uključeno je zajedništvo branitelja i struke. Na alarmantno stanje u pobolu branitelja upozorio je predsjednik kongresa prof. dr. Veljko Đorđević koji je između ostaloga naglasio: »Savjest nam kao stručnjacima ne može biti mirna ako ne učinimo sve što možemo da bismo spriječili suicide, pobol i pomor braniteljske populacije u stoljeću koje se ponosno naziva stoljeće uma«.

Niz je domaćih i inozemnih priloga iz života Crkve i društva. Tako su znanstvenici tri dana raspravljali o čovjeku i smrti, a prilog nosi naslov – Bijeg od smrti je uzaludan. Kroz susret svjedoči beninski biskup mons. Aristide Gonsallo koji ističe da treba raditi na promjeni mentaliteta, da ljudi ne čekaju da pomoć uvijek dolazi od nekoga drugoga, da ne žive oviseći o tuđoj pomoći. Rubrika »Put u slobodu« donosi svjedočenje Mateje Buljat o putu izlječenja od ovisnosti. Reportaža je iz župe sv. Nikole biskupa u Koprivnici. (vč/gk)
Ispišite stranicu: