HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.09.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

Naslovnicom novoga broja Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 11. rujna dominira naslov "Jedini kriterij djelovanja jest besplatna ljubav", koji govori o proglašenju svetom Majke Terezije u Rimu u nedjelju 4. rujna.

Pozornost čitatelja također će privući vijest, koja se protegnula na gotovo dvije stranice, o središnjoj proslavi Presvete Spasiteljeve Krvi u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, kao i propovijed predsjedatelja misnoga slavlja sisačkoga biskupa Vlade Košića.

Ona je, kao što je poznato, izazvala lavinu kritika nekih medija i političara zbog iznošenja, po njima, "skandaloznih" i "neprihvatljivih" poruka kao što su npr.: "Živjeli smo dugo, više desetljeća u društvu koje je zatiralo ljudska prava i slobode, među kojima i slobodu vjere. Zato je jasno da se ne smijemo odlučiti poduprijeti one koji i danas ponižavaju nas vjernike i našu vjeru, nego one koji poštuju vjernike, Crkvu i njezino djelovanje". Ili: "I istina o Domovinskom ratu mora biti kriterij za prepoznavanje istinskih boraca za svoj narod. Ne može voditi hrvatski narod onaj tko niječe istinu da je taj rat bio obrambeni i prema tome pravedan, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini".

Tome je posvećen i komentar glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom "Nečuveno uplitanje u unutarcrkveni život", u kojem se uz ostalo osvrće i na izjavu župana Štromara koji je molio biskupa Josipa Mrzljaka da "obuzda" biskupa Košića te da mu "ukaže na ono što bi građani htjeli čuti".
"Na izbore je važno izići" – poručuje također u vrlo aktualnome sadašnjem trenutku Đurđica Ivanišević u svojoj kolumni "Zapažanja".

U središnjem intervjuu "Dominikanski 'kult znanja' preobražava društvo" dominikanac dr. Stjepan Krasić, povjesničar, govori o 800. obljetnici dominikanskoga reda, čiji su redovnici tijekom povijesti u Hrvatskoj obogaćivali gotovo sve znanstvene, kulturne pa i gospodarske grane, od posebno značajne g. 1396. kada je u Zadru osnovano prvo hrvatsko sveučilište, što još uvijek nije primjereno vrednovano.

"Kraj eurocentričnosti Crkve i 'konstantinovskoga doba'" naslov je teološkog osvrta kojega potpisuje dr. Slavko Slišković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. U njemu na temelju prošlosti promišlja o sadašnjosti i budućnosti "kršćanske Europe" postavljajući vrlo aktualna pitanja i dijagnoze: "Kad se govori o ugrozi 'kršćanske Europe', ona nije ugrožena zbog svojega kršćanstva, nego zbog njegova nedostatka".

Objavljen je i drugi nastavak povijesne nizanke dr. Anđelka Mijatovića o glasovitoj Sigetskoj bitci; reportaža je iz župe sv. Vinka Palottija u Vinkovcima, a mladi novinari Glasa Koncila u rubrici "Mladi mladima" poručuju: "Mladi znaju cijeniti tuđe i voljeti svoje".

Ovaj broj Glasa Koncila donosi i mjesečni magazin "Priliku" s mnoštvom aktualnih tema s područja ekonomije, psihologije, sporta, književnosti, ekologije, zdravlja, a glavna tema novoga broja prikazuje kako je "pokemonizam" zahvatio svijet. (GK)

Ispišite stranicu: