HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.08.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

slika
Velikogospojinska euharistijska slavlja okupila su mnoštvo vjernika diljem domovine u brojnim marijanskim svetištima, što snažno potvrđuje marijansku dušu hrvatskih katolika. Za svoje čitatelje Glas Koncila je u novom 35. broju od nedjelje 28. kolovoza izdvojio poruke dvojice nadbiskupa - zagrebačkog Josipa Bozanića i splitsko-makarskog Marina Barišića - te dvojice biskupa koje izražavaju nadu u mogućnost promjene na bolje.

O fenomenu münchenske presude u svojem komentaru piše glavni urednik Ivan Miklenić koji ističe da bez stvarne principijelne osude zločina Hrvatska nema mirne sadašnjosti, ni mogućnosti za bolju budućnost. »Potpuno je jasno da je interes da se münchenska presuda pokopa isključivo na strani pripadnika starih jugoslavenskih obavještajnih struktura koje danas djeluju u hrvatskom podzemlju i onih koji i danas simpatiziraju jugoslavenski komunistički režim, no usprkos svim pokapanjima - ona će pokrenuti oslobađanje Hrvatske«, smatra urednik Miklenić.

Migrantska kriza i terorizam aktualne su teme svjetskih događanja, što utječe na brze političke procese, stvaranje novih političkih sustava, pozicioniranje određenih država u kontekstu globalnih politika. Neizbježan je dio svih procesa i Republika Hrvatska, koja ima još otvorenih pitanja s granicama, s gospodarskim pojasom, s raskidom sa zemljama bivše države i jednopartijskim sustavom, a o toj problemtici u intervjuu progovara politologinja mr. sc. Tatjana Tomaić s Instituta društvenih znanosti »Ivo Pilar«.

U susretu s voditeljem »Duhovnog kutka« i gimanzijskim profesorom Stjepanom Arnušem upoznaje se s djelovanjem te katoličke evangelizacijske skupine koja molitvama, klanjanjem pred Presvetim i videoprodukcijom duhovnih pjesama poručuje da duhovnost ima moć i snagu liječiti.

Uoči početka školske godine o važnosti uključivanja roditelja u rad Vijeća roditelja u školama govori Ivana Penavić iz udruge »U ime obitelji« koja ističe: »Ne smijemo se bojati kao roditelji iskazivati svoja mišljenja i stavove, posebno u borbi za očuvanje kršćanskih obiteljskih vrijednosti i očuvanja dostojanstva ljudskoga života.«

Dirljivo je i svjedočanstvo mlade obitelji Karamatić iz zagrebačke Dubrave u rubrici »Drugačiji su među nama«, koji govore o životu s djetetom s rijetkom i teškom bolešću cističnom fibrozom.
U rubrici »Katolički oblikovatelji kulture« piše se o Miji Lamotu, dok »Naši razgovori« govore o nevjenčanom zajedništvu i pričesti, a u rubrici »Mladi mladima« piše se susretima mladih kao savršenom izlasku s Bogom nakon veličanstvenog Svjetskog dana mladih u Krakovu.

Iz dviju župa otoka Brača - iz Jelse i Pitvi - može se čitati reportaža novinara Tomislava Vukovića koji predstavlja život, izazove i probleme ta dva otočna mjesta na jugu domovine. (it/gk)
Ispišite stranicu: