HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.08.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...


slika

»Vi propovijedate nadu te ste blagoslov za jednu jedinu ljudsku obitelj«, glavni je naslov novog broja Glasa Koncila, s nadnevkom 7. kolovoza, posvećen Svjetskom susretu mladih u Krakovu. Detaljno se izvještava i o posjetu oko dvije tisuće Hrvata na Svjetskom danu mladih. Bili su smješteni po obiteljima u župama tek desetak kilometara udaljenima od središta grada, a do mjesta središnjega slavlja Svjetskoga dana mladih - Polja milosrđa – pješačili su tri kilometra.

„Komu trebaju kompromitirani političari?“, zapitao se urednik Ivan Miklenić u svojemu komentaru. „Budući da nema stvarne političke volje za ograničavanje broja mandata ni za isključivanje objektivno kompromitiranih političara, više je nego očito da prevladavaju neki drugi, osobni ili stranački, u svakom slučaju partikularni interesi, što je na veliku štetu i cjelokupnoga hrvatskoga društva i hrvatske države, napisao je među ostalim glavni urednik GK-a. Na komentar se svojevrsno nadovezuje i rubrika „Propisi-pravo-pravda“ s člankom Stjepana Androića „Na što treba paziti u predizbornoj kampanji“.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Novinar Tomislav Vuković intervjuirao je dr. s. Veroniku Milu Popić o komunističkoj represiji nad redovnicama. Sugovornica je došla do podataka za 93 sestre milosrdnice koje su trpjele neki oblik sudske represije, od toga 44 na području Hrvatske, 43 na području Bosne i Hercegovine i šest na području Srbije.

Teološki osvrt posvećen je pitanju položaja oltara i okrenutosti svećenika na misi. O tome progovara dr. Ante Crnčević.

»Kod nas još nije 'izračunata cijena ljudskoga života'«, naslov je teksta o zdravstvenim djelatnicima u Domovinskom ratu.

O ratnim iskustvima i djelovanju zdravstvenoga sustava svjedoče prof. dr. Zvonimir Lovrić, medicinski tehničar Darko Vučko, diplomirana medicinska sestra Željka Benceković i pročelnica zagrebačkoga Gradskog ureda za zdravstvo dr. Mirna Šitum.

Nakon Festivala hrvatskih katoličkih filmova na riječkom Trsatu o odjecima piše Ivan Tašev, koji je razgovarao s redateljima Bernardinom Modrićem, Brankom Ištvančićem i Srđanom Segarićem, složnima za osnivanje fonda u Crkvi koji bi podupirao vjersko stvaralaštvo.

U rubrici „Vjernici laici aktivni u Crkvi“ predstavljen je Igor Friedrich, šibenski Virovitičanin, vjeroučitelj, izvanredni djelitelj pričesti i voditelj zbora mladih.

Posljednja stranica Glasa Koncila posvećena je bračnom paru Anti i Josipi Štulić koji su proslavili dijamantni pir. Uz rubriku „Fotogovor“ i enigmatski kutak tu je i nova karikatura Srećka Puntarića Felixa. (tš, gk)


Ispišite stranicu: