HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.06.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

Uz vijest o imenovanju novoga šibenskoga biskupa mons. Tomislava Rogića, središnje mjesto na naslovnici novoga broja Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 12. lipnja zauzima proslava desete obljetnice osnutka i Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta proslavljen u Zagrebu. Više je ljudi iz crkvenoga i društvenoga života stiglo na obilježavanje toga jubileja, s kojega su poslane poruke kako tržište ne može doprijeti do najvažnijih odgovora, ali i da je važno »ne poigravati se u besplodnim političkim igrama s budućnošću domovine i hrvatskog naroda«.

Niz pitanja koja se nameću u aktualnoj političkoj situaciji o izigravanju općega dobra - postavio je u svojem komentaru glavni urednik mons. Ivan Miklenić, napisavši da hrvatska javnost napeto iščekuje kakav će biti rasplet političkih sukobljavanja u redovima vladajuće garniture i da ne može biti sretna što se u dosadašnjim događanjima ponovno davala prednost partikularnim interesima.

Lik Nikole Zrinskoga kao simbola hrvatskoga identiteta istaknut je u intervjuu Glasa Koncila s dr. Hrvojem Petrićem s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U povodu 450. obljetnice Sigetske bitke o povijesnim činjenicama vezanima uz taj događaj, njezinim porukama za sadašnji povijesni trenutak sugovornik Glasa Koncila govori: »Osmanska osvajanja razbila su stari etnički teritorij hrvatskoga naroda te mnoštvo naroda natjerala na napuštanje svojih domova.«

O temi mentalnog zdravlja na stranicama Glasa Koncila progovara dr. Ivan Begovac, voditelj referentnog centra za dječju i adolescentnu psihijatriju koji upozorava da emocionalni razvoj djeteta mora biti ispred ocjena. Ističe kako je dječja psihijatrija izrazito preventivna struka jer prevenira psihičke poremećaje u odrasloj dobi. »Često kažemo da dječji psihijatar ima pred sobom dva pacijenta - dijete i disfunkcionalne roditelje. Djeca nisu jednostavno mali odrasli. Njihove životne okolnosti, razvojni status različiti su od odraslih, a to uključuje i tretman«, kaže dr. Begovac.

Čvrsta »kamena« duša usidrena uz brzu Neretvu, tako mostarsku župu sv. Mateja - jedinu u Hercegovini posvećenu tom svetcu - opisuje u reportažnom prikazu novinar Glasa Koncila Vlado Čutura, donoseći detalje života žive zajednice koja ima oko 6000 katolika, a mjesto prati razvoj i doseljavanje mladih ljudi.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« predstavljen je zvonar župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju Stjepan Špoljarinec, kojega ni godine - jer je već u sedmom desetljeću života - ne sprečavaju da nastavlja služiti dobru i ljudima.

U redovitim rubrikama piše se o zanimljivim temama: »Propisi-pravo-pravda« govore o snobizmu u politici i domoljublju, u »Zapažanjima« je riječ o kurikulnoj reformi, dok je »Prigovor znanosti« posvećen statusu genetski modificiranih biljaka koje smanjuju bioraznolikost prirode.

U »Katoličkim oblikovateljima kulture« predstavljen je Stanko Dominić, dok »Meditaciju« potpisuje Verica Stančić-Jakovljević, a posljednja stranica uz novu rubriku »Fotogovor« donosi i vijest o održavanju 49. po redu Vozočašća Glasa Koncila.

Ovaj broj Glasa Koncila donosi i mjesečni magazin »Priliku« koji u novom broju tematizira život Baranje - svijet između dva mosta i dvije rijeke. (GK)

Ispišite stranicu: