HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.07.2017.

U Marincima proslavljena župna svetkovina i blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković



U Marincima je u nedjelju, 9. srpnja 2017. godine svečano proslavljena župna svetkovina, Blažena Djevica Marija Kraljica Mira, te blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković, utemeljiteljice Družbe Kćeri Milosrđa, čije časne sestre još i danas djeluju u toj župi.



Veliku proslavu gromoglasnim su pucnjevima uveličali članovi brojnih kuburaških udruga: "Tahijevi puškari" iz Donje Stubice, "Tri kralja" iz Zaprešića, "Stara kubura" iz Stipernice, "Desinićka kubura", "Vinagorska kubura", "Taborska kubura", "Okić" iz Klinča Sela, "Ban Toma Erdödy" iz Kačkovca, "Složna kubura" iz Pregrade, "Radobojska kubura", "Kubura Erpenje" iz Male Erpenje i "Sveti Vid" iz Klenovca. Događaj su organizirali Kuburaška udruga "Sloga" iz Stipernice i Župa BDM Kraljice Mira Marinci. Proslava je započela procesijom predvođenom Vinagorskom limenom glazbom.



U svojoj propovijedi, upravitelj Župe Marinci, vlč. Dragec Gereci, govorio je o bl. Mariji Propetog Isusa Petković, koja se svojim svetim životom istaknula kao uzor vjere suvremenog doba. Iako je rođena u imućnoj obitelji, odmalena je bila posvećena brizi za siromašne, pa je tako odlučila napustiti sve materijalne blagodati koje je mogla uživati, kako bi osnovala svoju Družbu i živjela u vjeri, čistoći i siromaštvu. Velečasni je pozvao okupljene da mole za sve one djevojke koje, baš kao i bl. Marija, osjećaju poziv i spremaju se posvetiti život Gospodinu.



Po završetku svete mise, nekoliko pjesama posvećenih bl. Mariji Propetog Isusa izvele su djevojke iz susjedne Župe Vinagora, a potom su okupljeni vjernici obišli oltar BDM Kraljice Mira. Časne sestre pripremile su zakusku za vjernike, a poslijepodnevno druženje kuburaša nastavilo se u Stipernici.

Jelena Jazbec
župna medijska suradnica 
Ispišite stranicu: