HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.11.2021.

U Krašiću proslavljena deseta obljetnica ređenja druge generacije trajnih đakona



Svečanim misnim slavljem u krašićkoj crkvi Presvetog Trojstva u subotu 27. studenoga proslavljena je deseta obljetnica ređenja druge generacije trajnih đakona Zagrebačke nadbiskupije.

Euharistijsko slavlje predvodio je dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Uz koncelebraciju domaćeg upravitelja župe vlč. Ivana Vučaka, sudjelovao je i nadbiskupijski povjerenik za formaciju trajnih đakona dr. Milan Dančuo.



Vlč. Vučak uvodnim riječima pozdravio je sve nazočne, a posebno slavljenike, trajne đakone Zagrebačke nadbiskupije, kao i sve trajne đakone Zagrebačke metropolije, rekavši: "Dragi đakoni uistinu je izabrano posebno mjesto za vašu desetu obljetnicu,  rodna župa bl. Alojzija Stepinca. Vjerujem da ste ovdje došli zahvaliti i moliti Blaženikov zagovor kako za vaše služenje tako i za vaše obitelji."

Na početku misnog slavlja dr. Tomislav Markić zahvalio se na pozivu da predvodi svečano euharistijsko slavlje rekavši kako je dugi niz godina, od 2006., vršio službu biskupskog vikara za formaciju trajnih đakona Zagrebačke nadbiskupije. Preč. Markić istaknuo je kako s dosta emocija prilazi ovoj lijepoj obljetnici gdje se radosnog srca prisjetio prvih dviju generacije trajnih đakona koje je pripremao, ali i mnogih lijepih uspomena sa zajedničkih susreta. "Danas se spominjemo desete obljetnice ređenja ovih muževa na dobrom glasu, kako Djela Apostolska nazivaju prve đakone. (usp. Dj 6,3). Zahvaljujemo dragom Bogu za sve dobro i lijepo što je po njima učinio u našim župama, biskupijama: u Zagrebačkoj, Sisačkoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-križevačkoj."



U svojoj propovijedi dr. Tomislav Markić progovorio je o vrlo važnom i jakom crkvenom vremenu, adventu, rekavši: "U predvečerje prve nedjelje došašća i početka nove crkvene godine sabrali smo se u svetištu bl. Alojzija Stepinca u njegovom rodnom Krašiću kako bismo započeli blagoslovljeno vrijeme iščekivanja, ispunjeno nadom i radošću, jer se sudbina svijeta okreće na dobro, jer samo Bog hita da nas spasi." U nastavku propovijedi dr. Markić protumačio je vrijeme adventa s tri mirisa koje svaki vjernik treba njegovati: miris budnosti, miris duhovnog rasta i miris radosnog iščekivanja drugog Kristovog dolaska, ali i onog svakodnevnog u bratu i sestri u potrebi.



Predvoditelj misnog slavlja na kraju je pozvao sve nazočne vjernike, supruge i djecu trajnih đakona da mole za njih da ih Bog podrži u njihovoj, za Crkvu važnoj službi. Pozvao je sve na molitvu za članove obitelji trajnih đakona, ali i za njihovu preminulu braću u đakonatu, Krunoslava Kičinbačina i Daniela Milana Jurića.

Nakon euharistijskog slavlja ispred crkve Presvetog Trojstva vlč. Ivan Vučak, kao upravitelj župe, započeo je advent paljenjem prve adventske svijeće na adventskom vijencu oko kipa bl. kardinala Alojzija Stepinca. Prvu adventsku svijeću upalio je trajni đakon Ivan Mandić sa svojom obitelji. Nakon euharistijskog slavlja zajedničkom večerom u dvorani Pastoralnog centra trajni đakoni Ratko Podvorac i Ilija Nikolić prigodnim govorom osvrnuli su na deset godina đakonske službe s pogledom na budućnost. Trajni đakoni domaćeg upravitelja župe vlč. Ivana Vučaka, bivšeg voditelja preč. dr. Tomislava Markića i sadašnjeg preč. mr. Milana Dančua darovali su prigodnim darovima.



Euharistijsko slavlje pjevanjem i sviranjem animirali su brat i sestra Jurica i Marija Nikolić, a kod blagoslova adventskog vijenca pjevao je župni zbor iz Krašića.
Ilija Nikolić
Ispišite stranicu: