HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.02.2023.

U Krašiću održana duhovna obnova za djelatnike Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa

Djelatnici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, zajedno s duhovnicima vlč. Ivanom Grbešićem i vlč. Antom Pavlovićem, odgojiteljima vlč. Josipom Đurinom i vlč. Tonijem Potrebićem te rektorom preč. Željkom Faltakom, bili su u ponedjeljak 20. veljače na jednodnevnoj duhovnoj obnovi u Krašiću.


 
Duhovnu obnovu predvodio je rektor crkve Corpus Domini na zagrebačkoj Trešnjevci preč. Vlado Razum, koji je ujedno i vanjski duhovnik zagrebačkog Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. U dvorani pastoralnog centra preč. Razum je održao nagovor djelatnicima i svećenicima o duhovnom životu, stavivši naglasak na bogosloviju kao važnu ustanovu koja odgaja buduće svećenike. Nakon nagovora slavljena je svečana misa u čast bl. Alojziju Stepincu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, koju je predslavio preč. Razum.

U propovijedi je preč. Razum istaknuo važnost vjere u nasljedovanju Krista. „Da bih mogao biti svjedok i da bi Gospodin mogao po meni ostvarivati svoja djela, preduvjet je vjera. Ako nema vjere, onda prevladavaju neki drugi utjecaji iza kojih ne stoji Gospodin. Onda On ne može ostvarivati svoje djelo. Crkva je putujuća zajednica u kojoj je On trajno prisutan. On po toj zajednici u svakom vremenu želi ostvariti djelo svoga spasenja“, istaknuo je propovjednik.



Govoreći o rutini, istaknuo je da se kod svećenika često može dogoditi da djeluju bez nutarnjeg žara i nadahnuća. „Ako nema nutarnjeg žara i nadahnuća, onda nema ni učinkovitosti. Onda se naše djelovanje može pretvoriti u frustraciju“, rekao je te dodao da se Isus pripremao za svoje javno djelovanje molitvom.

Akcija uvijek mora biti pripremljena kontemplacijom, rekao je preč. Razum, istaknuvši da svako djelovanje mora biti praćeno molitvom. „Ako tako pristupamo, onda se u naše živote i nutrinu slijeva ono što je Božje. Onda Bog može djelovati u nama. Povezanost s Gospodinom je važna. Trebamo imati duhovnu kondiciju kako bismo mogli zamjećivati ono što je Božje i odlučno uz to prianjati“, rekao je preč. Razum, istaknuvši važnost volje i snage duha da kaže „ne“ svim negativnim utjecajima.



Uz duhovnike, odgojitelje i rektora, u suslavlju su bili domaći župni upravitelj vlč. Ivan Vučak te umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Stjepan Penić koji je rodom iz Župe Krašić. Tijekom mise je na raspolaganju za sakrament pomirenja bio vlč. Dragutin Goričanec, koji je ujedno bio i vozač autobusa s kojim su djelatnici i svećenici pristigli u Krašić. Na kraju mise, rektor Faltak je zahvalio svima, a posebno voditelju duhovne obnove preč. Razumu.



Prije završnog blagoslova, svi prisutni izmolili su molitvu Anđeoskog pozdravljenja te molitvu za proglašenjem svetim blaženog Alojzija Stepinca. Nakon euharistijskog slavlja, okupljenima se u crkvi obratio vlč. Ivan Vučak, koji je održao kratki nagovor o životu i djelovanju bl. Alojzija Stepinca u Krašić, prisjetivši se glavnih događaja u njegovom životu te posljednjih dana u sužanjstvu u Krašiću. Djelatnici su se zatim uputili na molitvu i razgledavanje obnovljenog spomen-doma bl. Alojzija Stepinca. Nakon toga uslijedio je zajednički objed i druženje.
 
IKA
Ispišite stranicu: