HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.02.2020.

U devetnici priprave za blagdan Stepinčeva u Krašiću služena grkokatolička liturgija



U krašićkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u ponedjeljak 3. veljače služena je svečana liturgija sv. Ivana Zlatoustoga. Liturgijsko slavlje u sklopu devetnice povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca predslavio je apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić.



Uz ordinarija su suslužili biskupski vikar o. Daniel Vranešić, žumberački dekan o. Nenad Krajačić, karlovački župnik stavrofor Željko Pajić, metlički župnik stavrofor Mihajlo Hardi i krašićki župnik vlč. Ivan Vučak. Pjevanjem je svečanu liturgiju uzveličao kvartet svećenika Žumberačkog vikarijata. Uz svećenike Žumberačkog vikarijata na liturgiji su sudjelovale i sestre bazilijanke te grkokatolički bogoslovi.



U prigodnoj homiliji vjernicima je govorio ordinarij koji je istaknuo mučeništvo sv. Blaža čiji se blagdan slavio toga dana. “Sv. Blaž bio je kao i blaženi Alojzije Stepinac svjedok svog vremena. Nije se odrekao svoje vjere u Isusa Krista, bez obzira na mučeništvo koje je zbog toga morao podnijeti. Sveci su primjer svima nama. Oni praštaju, oni nisu oni koje dijele već oni koji opraštanjem spajaju ljude. U tome je veličina kršćana, da znaju istinski oprostiti svojim progoniteljima. To je učinio sv. Blaž čiji spomendan danas slavimo, a to je isto učinio i blaženi Alojzije za čiji se blagdan duhovno pripremamo kroz ovu devetnicu”, istaknuo je mons. Stipić.



Na kraju liturgijskog slavlja mnogobrojne vjernike bizantskog i rimskog obreda pozdravio je krašićki župnik vlč. Ivan Vučak koji je na osobiti način zahvalio ordinariju i svećenstvu Žumberačkog vikarijata koje se uključilo u duhovnu pripravu za nadolazeći blagdan bl. Alojzija Stepinca. Po završetku svečane liturgije druženje vjernika i svećenika nastavljeno je oko bratskog stola. (IKA)




Ispišite stranicu: