HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.09.2016.

Trodnevna duhovna priprava uoči blagdana Svete Terezije od Djeteta Isusa



Od srijede, 28. do petka, 30. rujna, u Župi Svete Terezije od Djeteta Isusa u Miramarskoj ulici, održavala se trodnevna duhovna priprava uoči  župnog blagdana Svete Terezije od Djeteta Isusa.

U srijedu, 28. rujna, večernju svetu misu predslavio je vlč. Jakov Rađa, promotor kršćanskih poziva i povjerenik za duhovna zvanja Zagrebačke nadbiskupije, u koncelebraciji s vlč. Marijem Pavićem, upraviteljem župe i vlč. Mladenom Škvorcom, vicekancelarom Zagrebačke nadbiskupije i duhovnim pomoćnikom u župi, dok je u četvrtak, 29. rujna, u koncelebraciji s vlč. Pavićem i vlč. Škvorcom, svetu misu predslavio vlč. Andrija Miličević, pomoćni duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

U petak, 30. rujna zaključena je trodnevna duhovna priprava uoči proslave župnoga blagdana, a misno slavlje predvodio je preč. Mario Migles, župnik Svih Svetih u Sesvetama i dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata, također u koncelebraciji s vlč. Pavićem i vlč. Škvorcom.

Prvi dan priprave, u svojoj propovijedi, vlč. Rađa govorio je prisutnim župljanima o tome što znači biti kršćanin i kako nasljedovati Isusa Krista. Također, objasnio je i kako pročitano Evanđelje govori o tri osobe koje su dozvane nasljedovati Krista. Naveo je, kako prva osoba govori da će slijediti Krista kamo god on pošao, da druga osoba prihvaća vršiti Božju volju, no ipak smatra kako uvijek postoji nešto važnije, dok treća osoba govori da će slijediti Krista, ali da mora ostati u dobrim odnosima s onima koje ostavlja.

„Slijediti Krista znači odreći se jazbine, sigurne zone, prostora za sebe. Postoji i opasnost da u drugima pronalazimo gnijezda i jazbine, to jest, zadovoljstvo, sigurnost i užitak. No ipak smo pozvani biti slobodni i ljubiti druge kakvi jesu, bez da u njima tražimo utjehu ili zadovoljstvo“, kazao je vlč. Rađa župljanima.

Također je u svojoj propovijedi napomenuo kako ljudi krivo postupaju, misleći da prvo moraju riješiti neki problem, a tek onda krenuti za Kristom i vršiti volju Božju. „Želimo li slijediti Ga, nekoga i nešto moramo ostaviti za sobom. Nije moguće slijediti bez da se nekoga  ne razočara, ostavi ili napusti. Tko se uhvati za plug pa se okreće ima neravnu putanju, a treba ići ravno, prošlost treba ostaviti iza sebe i okrenuti se prema cilju“, zaključio je svoju propovijed vlč. Jakov Rađa.
           
Drugi dan trodnevne priprave, u svojoj propovijedi, vlč. Miličević progovorio je o važnosti arkanđela te svratio pažnju na neistinitosti koje kruže o njima. Također, objasnio je kako su oni poslani od Boga te tumači ta tri arkanđela.

Mihael, čije ime znači 'Tko je kao Bog?', onaj je koji se bori protiv Sotone. On je branitelj i zaštitnik vjere i Crkve, voditelj duša u raj stoga u ruci ima vagu i mač. Rafael, čije ime znači 'Bog iscjeljuje', u knjizi Tobije pratioc je, zaštitnik i zagovornik Tobije. Gabrijel, 'Bog je jak', on je snaga Božja, Božji glasnik i donosi Radosnu vijest.

''Arkanđeli su vrlo važni stoga im se ne smijemo zaboraviti moliti. Svako jutro kada se ustanete činite znak križa jer je to molitva egzorcizma'', napominje vlč. Miličević.



''Arkanđeli silaze i uzlaze kako bi služili čovjeku te onaj koji iskreno služi može spoznati zašto oni služe i pomažu nam na našem putu'', također je napomenuo prisutnim vjernicima. ''Gospodin vas nije ostavio same i krenite hrabro u život'' poručio je za kraj vlč. Miličević.

Trodnevnu duhovnu pripravu zaključio je preč. Mario Migles, a u svojoj propovijedi progovorio je o Maloj Tereziji, knjizi ''Povijest jedne duše'' te o njezinoj skromnosti i jednostavnosti. Također, pozvao je na činjenje malih djela svaki dan poput nje i poručio kako je svaki dan dobar za odluke.

''Molimo Boga kada nas nešto zaskoči. To nije dobro jer Krist traži odlučnost, izboriti se za ono što vjerujemo. Krist traži odlučne vjenike'', kazao je preč. Migles štovateljima Svete Terezije od Djeteta Isusa.

Napomenuo je u svojoj propovijedi kako Bog nije samo u crkvi nego i izvan nje. ''Trebamo djelovati i izvan crkve. Bog time ne želi narušiti našu slobodu, nego želi da sami utabamo svoju put.''

''Uz Božju milost moraš ostvarit ostvariti ono što je nemoguće',' potaknuo je prisutne župljane, te zaključio: ''Učiniti ljude oko sebe da se međusobno ljube - to je put do savršenstva.''

Sva tri dana duhovne priprave uoči samoga blagdana Svete Terezije od djeteta Isusa, zaključeni su molitvom zajedničkom molitvom pred svetičinim kipom.


Ružarija Jelena Čičak
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: