HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.06.2016.

Tribina „Hrvatski jezik i njegove ljepote“ u Župi Sveta Nedelja


U župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji drugu godinu se održavaju mjesečne tribine pod naslovom „Hrvatski jezik i njegove ljepote“.
Tribina na temu WILLIAM SHAKESPEARE, najslavniji dramski pjesnik sviju vjekova održat će se u utorak, 21. lipnja 2016. godine s početkom u 19:15 sati. Uz župnika mr. Marijana Kušenića na tribini govori Mladenko Spahija, krasnoslovi Željko Žužić, a pjeva Klara Matić.

WILLIAM SHAKESPEARE
Najslavniji dramski pjesnik sviju vjekova;
Krase ga: lakoća stvaranja i radost pjevanja!

Shakespeare William (155O – 1616) veliki dramatik, za svoga života više je cijenio svoje sonete nego svoje drame. Premda mi danas njega znamo uglavnom kao dramatika, ipak je neoporeciva lirska vrijednost njegovih soneta i mnogobrojnih pjesmica, koje su razasute po njegovim dramama. Osamnaesti sonet Williama Shakespearea ,vjerojatno je nacitiraniji koji je ikad napisan. Ne bez razloga. Ako Shakespeare koji je, kako duhovito piše Bill Bryson, svojevrsni literarni ekvivalent elektrona – zauvijek je tu, i nije tu –onda je to zbog načina na koji je ljepotu svijeta prenio na papir.

18
Da'l da te s ljetnim usporedim danom?
Ti ljepši si i ćud ti blaža sva je:
Otresu vjetri cvijeće Svibnju ranom,
I ljetno doba odveć kratko traje;

Previše katkad oko neba sja,
I često lik mu zlatna sjena skrije,
I sva ljepota ružnom postat zna,
Kad slučaj ili priroda to htije;

Al tvoje vječno ljeto neće svenut
Nit će izgubit čari što te krase,
Nit će se hvastat Smrt da k njoj ćeš krenut,
U stihu ti u vječne rasteš čase:

Dok oko gleda i dok dišu ljudi,
I stih moj živ je, i život ti nudi.

O Shakespeareu ne znamo mnogo – nemamo pojma s kim se družio, je li volio muškarce ili žene, kad je ostavio suprugu i troje djece.
Nismo čak niti sigurni da je doista napisao to što mu se pripisuje... Njegova je biografija, iako je najslavniji pjesnik engleskog jezika, divlja guštara i zapravo samo za nekoliko dana u njegovom životu možemo s potpunom sigurnošću reći gdje ih je proveo. Svejedno, u njegovim se djelima i danas podjednako može uživati. Kad vas stisne sladak osjećaj ljubavi, čitajte sonete, kad vam proradi mašta posegnute za „Olujom“, kad se zaželite duhovitih spletki tu su „Vesele žene Windsorske“ ili bilo koja bardova komedija, kad želite proliti suzu uzmite „Romea i Juliju“ ili naprosto uživajte  u „Snu ivanjske noći“.

Ispišite stranicu: