HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.07.2016.

Treći dan trodnevnice uoči proslave Gospe Karmelske



U petak, 15. srpnja, održan je treći dan trodnevnice povodom proslave Gospe Karmelske, suzaštitnice Župe sv. Franje Ksaverskog na karlovačkoj Švarči. Program posljednjeg dana trodnevnice bio je sličan kao i u protekla dva dana. Tema je bila vezana uz Božansko Milosrđe.

Večer je započela sakramentom ispovijedi i molitvom žalosnih otajstava krunice uz tekst razmatranja Svetog Oca pape Franje, a svoj vrhunac je dostigla u euharistijskom slavlju koje je večeras u prepunoj crkvi vjernika, župljana i drugih hodočasnika, te u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Dujom Kurtovićem, župnikom i upraviteljem Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu mons. Antunom Senteom, te grkokatoličkim svećenikom Vladimirom Kubinskim.

Misno slavlje predvodio i propovijedao vlč. Ivan Grbešić, duhovnik sjemeništaraca u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati, koji je nazočne vjernike, župljane i druge hodočasnike uveo u treći dan 'trodnevnice' podsjećajući da je naš Gospodin u svojoj biti Milosrđe, te sve nazočne pozvao da bez ikakve zadrške otvore svoje srce Gospodinu, jer On najbolje poznaje naše srce.



Isus je prvi nama otvorio svoje srce i svoje rane koje još nisu zacijelile i neće zacijeliti do konca svijeta, da bi njegova rana, rana otvorenog srca, zacijelila naše rane;  jer svatko je od nas povrijeđen ili ranjen u nečemu, ali svi ćemo mi biti ozdravljeni i bogati (puni Boga) samo onda, ako budemo i kada budemo prihvatili u potpunosti (svim bićem, svom dušom, svim umom svojim) Isusa za svoga Gospodina i Otkupitelja.

U svojoj homiliji razmišljajući o zadanoj temi vezanoj uz Božansko Milosrđe, vlč. Ivan Grbešić je rekao: „Milosrđe znači pokloniti srce drugome, bijednome, najmanjemu…  no, mi kršćani, općenito, smo dosta mlaki, potrebno nas je probuditi. Ponekad smo spremni dati mnogo toga Gospodinu, ali nažalost, ne dajemo od srca, ne dajemo s ljubavlju, nego iz tradicije, navike…

Poseban naglasak u svojoj homiliji vlč. Ivan je stavio na grijeh, jer nam on zastire milost i priječi susret s Bogom, grijeh je tama, crnilo, ništavilo. Evo, braćo i sestre, molimo se Bogu da i nas u ovoj Godini milosrđa dotakne Isus svojim milosrđem i milošću i da budemo nalik njegovim učenicima i da žeđamo da se drugi spase i da drugi upoznaju Isusa Krista, našega Otkupitelja i Spasitelja.   

Nakon euharistijskoga slavlja slijedilo klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.


Juraj Grabovac
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: